Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Η προληπτική αντιλαϊκή προπαγάνδα

Το εξωφρενικό ισραηλινό λεξιλόγιο που αιτιολογεί με νερώνειο κυνισμό την εισβολή στο Λίβανο και τη σφαγή των γυναικόπαιδων, αυτές τις τελευταίες μέρες υπερπροβάλλεται στα διεθνή ΜΜΕ. Κάθε όπλο της σύγχρονης προπαγάνδας (εικόνες, βίντεο, αποκλειστικότητες, «προσωπικές» ιστορίες) έχει χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στα εβραϊκής ιδιοκτησίας μαζικά μέσα (το 70% περίπου παγκοσμίως), αλλά ακόμη και στα εχθρικά προς το κράτος του Ισραήλ. Απίστευτο χρήμα ξοδεύεται για να παραχθεί ένα γιγάντιο υλικό διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και με βασικό στόχο τον εξωραϊσμό του θύτη και τη συκοφάντηση του θύματος.

Οι δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών, πρέσβεων, εκπροσώπων Τύπου θα διδάσκονται κάποτε σ' έναν βέβαια καλύτερο κόσμο ως γλωσσάρι του νεοταξίτικου φασισμού και μάλιστα το κοντινότερο στην Υβρι με την αρχαιοελληνική της σημασία.

Ομως το επιδιωκόμενο, το προσδοκώμενο από την καλολαδωμένη αυτή προπαγανδιστική μηχανή δεν είναι αυτό που φαίνεται και επιδερμικώς ενίοτε αναλύεται δημοσίως. Εχει πολύ βαθύτερο σκοπό και πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις από την οργή, το φανατισμό και την αυθόρμητη τοποθέτηση στη μια ή την άλλη πλευρά. Θέλει προσοχή και ανοιχτά μάτια κι αυτιά, πολλή κουβέντα για να ανεβαίνει το επίπεδο συνείδησης όλων των καταναλωτών μαζικών πληροφοριών. Ας το δούμε:

Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟ εγκαινίασε τον όρο «παράπλευρες απώλειες» για να δικαιολογεί την παραδειγματική τιμωρία των αμάχων. Ομως δεν τόλμησε να χτυπήσει γέφυρες ή εργοστάσια όταν σ' αυτές λαός πραγματικός, άνθρωποι πολλοί, στέκονταν άοπλοι να τα υπερασπιστούν. Δεν άντεχε το επικοινωνιακό πολιτικό κόστος το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις του. Από τότε, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός στρατοκρατικός μηχανισμός έκανε ένα βήμα μπροστά. Τώρα ισχυρίζεται ότι χτυπάει νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα αναπήρων ακόμη, επειδή εκεί δεν κρύβονται απλώς αλλά έχουν ενσωματωθεί οι μαχητές της «Χεζμπολάχ». Διαφημίζει τις ενέργειές του το Ισραήλ και τρομοκρατεί συνειδητά: «Πολλοί άμαχοι στο Λίβανο κοιμούνται αγκαλιά με μια ρουκέτα», είπε ο υπουργός Αμυνας, νομίζω. Για να συμπληρώσει «κι όποιος κοιμάται με μια ρουκέτα ενίοτε πεθαίνει»!...

Η ένοπλη λαϊκή αντίσταση είναι ο στόχος της προπαγάνδας αυτής. Για να μπορεί μια οργάνωση, ας πούμε ένα ΕΑΜ, να κατηγορηθεί για τρομοκρατία πρέπει να μην έχει καμιά λαϊκή στήριξη, να μην είναι φωτιά που ξεπηδάει από λαϊκά σπλάχνα. Οι μαχητές πρέπει να μην μπορούν να συγκροτηθούν άτυπα ή τυπικά με οποιοδήποτε ιδεολογικό κίνητρο σε λαϊκό στρατό αντίστασης. Η «Χεζμπολάχ» γεννήθηκε μετά την ισραηλινή εισβολή του '82 στο Λίβανο. Δε θα είχε τον όγκο, το κύρος, την αφοσίωση μεγάλης μερίδας του λιβανέζικου λαού, αν δεν είχε βγει από μέσα του. Η «Χαμάς» το ίδιο στην Παλαιστίνη. Η παρουσία τους στην ειρηνική ζωή ίσως είναι σημαντικότερη από τις πολεμικές τους δυνατότητες. Είναι με όρους Ισλάμ, λαϊκές δυνάμεις αντίστασης, θεμέλια κράτους που δεν μπορεί να κριθούν με όρους ΙΡΑ. Αυτό πολεμούν οι Ισραηλινοί για λογαριασμό των Αμερικανών και των Ευρωπαίων. Είναι ο φόβος του παλλαϊκού μετώπου στην ένοπλη μορφή του. Ταξικός και ιδεολογικός τρόμος...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ