Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Και ... τραπεζικά χαράτσια

Το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση φροντίζουν κατά καιρούς να χαρατσώνουν το λαό, άλλοτε με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τα διάφορα τέλη (δημοτικά και όχι μόνο), άλλοτε με τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ελεγχόμενων από το Δημόσιο επιχειρήσεων και άλλοτε με το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Με τη συγκεκριμένη πολιτική τους, οι κυβερνώντες - γαλάζιοι ή πράσινοι - απλά επιβεβαιώνουν ότι το κράτος, λειτουργώντας ως συλλογικός καπιταλιστής, φροντίζει πάντα για την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν είναι, όμως, μόνο το κράτος - συλλογικός καπιταλιστής, που φροντίζει για την προάσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Και οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες αξιοποιούν στο έπακρο την «ελεύθερη αγορά» και την ασυδοσία, που τους προσφέρει η υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη και υπερκέρδη τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση των «αφεντικών» της πολυεθνικής, που εκδίδει την πιστωτική κάρτα Citibank - Visa, να αυξήσουν κατά 42% το χαράτσι που εισπράττει από τους πελάτες με τη μορφή «έξοδα ανάληψης μετρητών». Με πρόσχημα την «αύξηση των διαχειριστικών της εξόδων», η Citibank - Visa ενημέρωσε τους πελάτες στην Ελλάδα ότι αυξάνει την προμήθεια που εισπράττει ως «έξοδα ανάληψης μετρητών», από 3,52 σε 5 ευρώ.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση φροντίζει - στα λόγια - για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ