Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση

Από την τελευταία σοδειά φορολογικών ανατιμήσεων σε καύσιμα, τσιγάρα και κινητά τηλέφωνα η κυβέρνηση της ΝΔ φορτώνει - μέχρι στιγμής - επιπλέον στα λαϊκά στρώματα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κλιμακώνονται μέχρι το 2009 οι ειδικοί φόροι στις βενζίνες

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά αυξήσεων στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και όχι μόνο, που θα επιβληθούν σταδιακά μέχρι το 2009...

ICON

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά αυξήσεων στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και όχι μόνο, που θα επιβληθούν σταδιακά μέχρι το 2009...
Οδυνηρή για τα λαϊκά στρώματα αποδείχτηκε και φέτος η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μόνο από τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις - που προώθησε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλη - η πλατιά λαϊκή κατανάλωση φορτώνεται νέους φόρους που φτάνουν τουλάχιστον σε 600 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η συνέχεια είναι ακόμη χειρότερη καθώς ήδη έχει ψηφιστεί η σταδιακή κλιμάκωση των ειδικών φόρων πάνω στα καύσιμα, σε εφαρμογή των εντολών της ΕΕ και με τη σύμφωνη, επί της ουσίας, γνώμη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πολιτική τους έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει νέες γενναιόδωρες φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις.

Η τελευταία σοδειά φοροεισπρακτικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ αφορά στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα και τσιγάρα καθώς και στις αυξήσεις - μέχρι και 400% - στα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Στη συνέχεια παραθέτουμε στοιχεία για τα πρόσθετα χαράτσια που φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα, το ύψος των οποίων προκύπτει από τις επίσημες εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Καύσιμα

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά αυξήσεων στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και όχι μόνο, που θα επιβληθούν σταδιακά μέχρι το 2009. Ηδη η πρώτη δόση αύξησης των ΕΦΚ στα υγρά καύσιμα μπήκε σε εφαρμογή την 1η του Ιούλη του 2006, ενώ - σύμφωνα με νόμο που ψήφισαν - θα ακολουθήσουν και άλλες μέχρι το 2009. Μόνο από την αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα, που επιβλήθηκε την 1η του Ιούλη, η κυβέρνηση φορτώνει για φέτος στο λαό πρόσθετους φόρους 115 εκατ. ευρώ.

Η συνέχεια είναι ακόμη χειρότερη, καθώς από τις δρομολογημένες αυξήσεις των ΕΦΚ προσδοκούν να εισπράξουν επιπλέον φόρους:

  • 320 εκατ. ευρώ το 2007
  • 520 εκατ. ευρώ το 2008
  • 620 εκατ. ευρώ το 2009, που αποτελεί την τελευταία (προγραμματισμένη) δόση.

Από αυτό και μόνο το μέτρο η πλατιά λαϊκή κατανάλωση από το έτος 2009 - σε σύγκριση με σήμερα - θα πληρώνει επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ το χρόνο. Ετσι, ο ειδικός φόρος στην απλή αμόλυβδη βενζίνη από 296 ευρώ στο χιλιόλιτρο, που ήταν πριν από την εφαρμογή του μέτρου, το 2009 θα φτάσει σε 359 ευρώ (σωρευτική ανατίμηση 21,3%).

Τσιγάρα και τέλη κινητής τηλεφωνίας

Για δεύτερη φορά η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των ΕΦΚ στα τσιγάρα. Μόνο από την αύξηση των ΕΦΚ στα τσιγάρα, που ισχύει από την περασμένη Πέμπτη, 27 του Ιούλη, η κυβέρνηση εξασφαλίζει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 180 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το μέτρο αφορά πρώτα και κύρια στα λεγόμενα φτηνά πακέτα και βέβαια τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι ανατιμήσεις εξαιτίας της νέας φορολογικής επιβάρυνσης φτάνουν στα 20 - 30 λεπτά ανά πακέτο.

Σημαντικά έσοδα θα έχει το δημόσιο και από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει - από την 1η του Οκτώβρη - στην αύξηση του πάγιου τέλους που πληρώνουν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων. Τα νέα αυξημένα τέλη κινητής τηλεφωνίας θα φουσκώσουν ακόμη περισσότερο τους λογαριασμούς των χρηστών κινητών τηλεφώνων. Για παράδειγμα, σε μηνιαίο λογαριασμό από 30 μέχρι και 60 ευρώ το τέλος ανεβαίνει από τα 2,25 ευρώ στα 5 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλασιάζεται.

Το πρόσθετο χρήμα που μπαίνει στα δημόσια ταμεία, από το «χαράτσωμα» των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, φτάνει - σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών - στα 90 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα υποτιμημένο, αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με υπολογισμούς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας οι επερχόμενοι φόροι φτάνουν πολύ πάνω από 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ολα για το κεφάλαιο

Κατακαλόκαιρο και η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε - όπως ακριβώς έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα και σε μια σειρά άλλων, καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, μέτρων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα οποία η κυβέρνηση προσφέρει «γην και ύδωρ» στους μεγαλοκαταπατητές και άλλους «επενδυτές», στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα να χτίζουν πάνω στο κύμα ή ακόμη και βαθιά μέσα στη θάλασσα.

Και με τα νομοσχέδια αυτά η κυβέρνηση ανοίγει νέους διαύλους για τη μεγαλύτερη δυνατή επιχειρηματική «αξιοποίηση» των αιγιαλών και των παραλιών της χώρας, ενώ παράλληλα προχωρά - με το «έτσι θέλω» - στη νομιμοποίηση των μεγαλοκαταπατητών δημόσιων και κοινόχρηστων εκτάσεων.

  • Αιγιαλός-παραλία: Επιχειρούν την επαναχάραξή τους με ιδιαίτερα ελαστικά κριτήρια, στην κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης των κινήτρων του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, των διαβόητων «συμπράξεων» ανάμεσα στο δημόσιο και τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ). Σε περιοχές-φιλέτα (όπως στο νησί της Ρόδου) που έχουν βάλει στο μάτι μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι κεφαλαιοκράτες μεθοδεύουν το κόψιμο της παραλίας, την οποία και περιορίζουν σε πλάτος μόλις 12 μέτρων. Οι μεθοδεύσεις τους έρχονται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες
  • Καταπατημένα: Με άλλο «συμπληρωματικό» νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να επιβραβεύσει τους ήδη μεγαλοκαταπατητές δίνοντας έτσι το «καλό παράδειγμα» και στις νέες φουρνιές καταπατητών. Το μέτρο έχει και εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά το κύριο γνώρισμά του βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ρυθμίσεις του δεν έχουν ούτε καν το πρόσχημα των όποιων «κοινωνικών κριτηρίων». Αντίθετα, έρχονται να επιβραβεύσουν τους μεγαλοκαταπατητές έναντι πινακίου φακής. Η εκχώρηση δημόσιας γης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αφορά πάνω από 70.000 καταπατημένα οικόπεδα συνολικής έκτασης άνω των 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ