Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ξεπουλήθηκε στους Γάλλους

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, αποφάσισε χτες να εκποιήσει στην Κρεντί Αγκρικόλ το 11% των μετοχών της Εμπορικής που κατέχει άμεσα το δημόσιο, ανοίγοντας το δρόμο στη γαλλική τράπεζα για τον πλήρη έλεγχο της Εμπορικής

Στον έλεγχο της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole (Κρεντί Αγκρικόλ) παραδίδει η κυβέρνηση της ΝΔ, και την Εμπορική Τράπεζα, με τη χτεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) που έκανε δεκτή τη «βελτιωμένη» προσφορά των Γάλλων για εξαγορά κάθε μετοχής της Εμπορικής στην τιμή των 25 ευρώ. Με τη χτεσινή απόφαση της ΔΕΑ, για πώληση στην Κρεντί Αγκρικόλ του 11% των μετοχών της Εμπορικής που κατέχει άμεσα το ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε - στην ουσία - το έγκλημα που είχε ξεκινήσει το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (είχε πουλήσει το πρώτο πακέτο μετοχών βαφτίζοντας τους Γάλλους «στρατηγικό εταίρο» στην Εμπορική).

Επιχειρώντας να εξωραΐσει την απόφαση για την εκποίηση και της Εμπορικής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε πως η απόφαση της ΔΕΑ «ελήφθη με γνώμονα, όπως πάντα, το δημόσιο συμφέρον, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας»! Η χτεσινή απόφαση της ΔΕΑ, για την πώληση των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας που κατέχει άμεσα το δημόσιο, στη γαλλική Κρεντί Αγκρικόλ, αποτελεί και ένδειξη για τις κινήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που κατέχουν μετοχές της Εμπορικής. Η δημόσια πρόταση των Γάλλων λήγει στις 7 Αυγούστου και το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει επισήμως γνωστό στις 9 Αυγούστου.

Ο Γ. Αλογοσκούφης δεν έκρυψε την επιθυμία της κυβέρνησης να πουληθούν στους Γάλλους και τα πακέτα μετοχών που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλοι φορείς που ελέγχονται από το δημόσιο. Ετσι, καλώντας έμμεσα και τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων να ακολουθήσουν το δρόμο της κυβέρνησης (που πούλησε τις μετοχές του δημοσίου) ο υπουργός σημείωσε πως «έχει ιδιαίτερη σημασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η μεγάλου βεληνεκούς στρατηγική αποκρατικοποίηση» επαναλαμβάνοντας τα γνωστά, πως «η πρόταση της Credit Agricole είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ίδιας της Εμπορικής Τράπεζας.

Η δημόσια πρόταση λήγει στις 7 Αυγούστου και το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει επισήμως γνωστό στις 9 Αυγούστου».

Συνεχίζουν την απεργία

Ολοκληρώνουν σήμερα τη 48ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, απόρροια της οποίας είναι και η επικείμενη παράδοση της Εμπορικής στη γαλλική τράπεζα Κρεντί Αγκρικόλ. Μια πολιτική που επιφέρει παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Εμπορικής, πρωτοστατούν στην απεργία καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή και κλιμάκωση των αγώνων τους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για να βάλουν φραγμό στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και να παλέψουν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που ικανοποιεί τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Να εμποδίσουν την προωθούμενη από την κυβέρνηση της ΝΔ διάλυση του επικουρικού τους ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ) με την ένταξή του στο Επικουρικό του ΙΚΑ και στο ΕΤΑΤ. Κάτι που για την εργοδοσία σημαίνει απαλλαγή των τεράστιων οικονομικών της υποχρεώσεων προς το ΤΕΑΠΕΤΕ αλλά για τους εργαζόμενους ολοκληρωτικό χτύπημα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Την πολιτική αυτή στηρίζουν η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ αρνούμενη να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο σύνολο του κλάδου, καλλιεργώντας τη λογική της ταξικής συνεργασίας και αποδεχόμενη την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Τέλος, σήμερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου για να αποφασίσει την παραπέρα δράση του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ