Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Φως στο τούνελ... »

«

Φως στο τούνελ υπάρχει. Για να μιλήσω με κάποιους στίχους του Μπρεχτ που αναφέρονται στο πρόγραμμά μας η Αθήνα θα αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο "...όταν οι φοβισμένοι αδύναμοι σηκώσουν το κεφάλι και παύσουν να πιστεύουν στων τυράννων τους τη δύναμη"». Με αυτόν τον τρόπο είχε απαντήσει, όταν ρωτήθηκε, το Σεπτέμβρη του 1998, αν υπάρχει φως στο τούνελ, ο Λέων Αυδής, επικεφαλής τότε της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Δουλεύοντας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, παλιότεροι και νεότεροι, ανατρέχουμε στις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις του αλησμόνητου Λ. Αυδή. Για να δένουμε το νήμα του παρελθόντος και του παρόντος, για να μαθαίνουμε και να δρούμε καλύτερα. Σε λίγους μήνες θα βρεθούμε πάνω από την κάλπη για να ψηφίσουμε για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ζούμε σε μια πόλη τερατόμορφη, την οποία είχε περιγράψει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο.

«

Θα έλεγα ότι η Αθήνα είναι σαν εκείνα τα πορτρέτα του Γκόγια, που απεικονίζουν όλα τα ελαττώματα, την ευτέλεια και τη μικρότητα του εικονιζόμενου προσώπου (συνήθως ευγενούς). Το ζήτημα δεν είναι να αποκτήσει η Αθήνα ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά ανθρώπινο περιεχόμενο. Η πόλη της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της εκμετάλλευσης των Ελλήνων και των μεταναστών εργαζομένων, της απαξίωσης του ανθρώπου και της πολιτιστικής πολτοποίησης δεν μπορεί να έχει ανθρώπινο πρόσωπο, τουλάχιστον για τους πολλούς». Και μπορεί ο Λεων. Αυδής να μην είναι πλέον ανάμεσά μας, ως φυσική παρουσία, αλλά η ανάμνησή του, η στάση και τα λόγια του είναι πάντα παρόντα. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» συνεχίζει, έχοντας επικεφαλής στον Σπύρο Χαλβατζή και επιμένει: «Εμείς προτάσσουμε στο πρόγραμμά μας την αρχή ότι τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας δεν επιδέχονται λύση χωρίς ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική».

Με τον ίδιο τρόπο σκιαγραφούμε τους εκλογικούς μας αντιπάλους, όπως το έκανε ο Λ. Αυδής το 1998: «Αντίπαλοί μας δεν είναι τα πρόσωπα των άλλων υποψηφίων, αλλά η κυρίαρχη πολιτική που εκφράζουν καθένας με τον τρόπο του. Σ' αυτήν την πολιτική που αντιπαλεύουμε όχι μόνον στις συνέπειές της αλλά και στην ουσία και στους στρατηγικούς της σκοπούς, οι αντίπαλοί μας συμπίπτουν, συμφωνούν, συναινούν ή διαφέρουν μόνον στα επουσιώδη χωρίς να διατυπώνουν θέση ανατροπής της. Γι' αυτό θα ήταν, νομίζουμε, παραπλανητικό να ξεχωρίσουμε τον καλύτερο διαχειριστή της πολιτικής αυτής ή να κάνουμε διακρίσεις με βάση την απόχρωση του γκρίζου».

Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει: «Ενας οδοστρωτήρας απειλεί να μας συνθλίψει και οι συζητήσεις για τον τύπο ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οδοστρωτήρα δεν έχουν σημασία. Ο σκοπός είναι να σταματήσουμε τον οδοστρωτήρα», έλεγε. Και στις μέρες μας, οκτώ χρόνια μετά, αυτός είναι ο σκοπός μας...


Γ. Χ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν ξεχνιέται...(2005-09-21 00:00:00.0)
Η πλατεία ήταν «γεμάτη»...(2003-10-02 00:00:00.0)
«Τούνελ»(2001-05-24 00:00:00.0)
Πλούσια αγωνιστική πορεία(2000-09-26 00:00:00.0)
Ενας διαφορετικός αγώνας(1998-05-26 00:00:00.0)
Αγωνιστική λαϊκή συμπαράταξη για την Αθήνα(1998-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ