Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στο πλευρό του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού

Από την Πέμπτη το πρωί βρίσκεται στα παλαιστινιακά εδάφη 5μελής αποστολή γιατρών και νοσηλευτών της Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του

Αλλος ένας... μεγάλος «τρομοκράτης», θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας στη Βόρεια Γάζα

Associated Press

Αλλος ένας... μεγάλος «τρομοκράτης», θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας στη Βόρεια Γάζα
«Αν δεν έρθει κανείς εδώ επιτόπου δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας, της κτηνωδίας και την ατέλειωτη υπομονή αυτού του ηρωικού λαού και τη μεγαλειώδη αντίστασή του». Μ' αυτά τα λόγια προσπάθησε να μεταφέρει χτες ο Αλέκος Τομαράς τις συγκλονιστικές στιγμές που ζουν οι πέντε γιατροί και νοσηλευτές της Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ που βρίσκονται απ' το πρωί της Πέμπτης κοντά στο λαό της Παλαιστίνης.

Οι γιατροί και νοσηλευτές του ΠΑΜΕ (στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι Χρήστος Παπάζογλου, Κοσμάς Αλεξίου, Νανά Γκιόκα και Εύα Πολύζου) που βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο λαό, επισκέφτηκαν την Παρασκευή την πόλη Ναμπλούς, που βομβαρδίστηκε την περασμένη βδομάδα, όπου είχαν συναντήσεις με την ηγεσία των συνδικάτων της περιοχής και στη συνέχεια με τον εκπρόσωπο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπεύθυνο για αυτή την περιοχή. Στις συναντήσεις αυτές ακούστηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, για τα συντριπτικά πλήγματα που δέχεται η εργατική τάξη της Παλαιστίνης εξαιτίας της κτηνώδους πολιτικής που εφαρμόζει το Ισραήλ. Οπως τόνισαν, το Ισραήλ δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των υποδομών και επιβάλλει οικονομικό αποκλεισμό με αποτέλεσμα η ζωή των εργαζομένων να έχει γίνει μαρτύριο. Στη Ναμπλούς η ανεργία φτάνει το 70%, όσοι εργάζονται έχουν πέντε ως έξι μήνες να πληρωθούν, η κοινωνική ζωή των Παλαιστίνιων βάλλεται με βάναυσο τρόπο, πολλοί Παλαιστίνιοι εξαναγκάζονται να φεύγουν απ' τα σπίτια τους και υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα και απροστάτευτα παιδιά.

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο νοσοκομείο της πόλης, όπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και απ' τη συνάντηση που είχε με το διευθυντή του. Σαν αποτέλεσμα της πολύπλευρης επίθεσης, οι ελλείψεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, ενώ το λιγοστό προσωπικό του νοσοκομείου κάνει προσπάθεια που ξεπερνάει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι, αγγειοχειρουργοί κ.ά.). Σ' αυτή την οδυνηρή κατάσταση ήρθε και η εγκληματική απόφαση μεγάλων εταιρειών ιατρικού υλικού και αντιδραστηρίων να διακόψουν τη χορήγηση αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του υπό μετάγγιση αίματος, γιατί δεν έχουν πληρωθεί οι οφειλές του νοσοκομείου.

Η αντιπροσωπεία έζησε και μετέφερε την ταπείνωση των μπλόκων. Το μαρτύριο, μέσα στο έδαφος της Παλαιστίνης ώρες ολόκληρες να στήνονται άνθρωποι κάτω από τα πολυβόλα των στρατιωτών, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, για να υποβληθούν στον εξευτελιστικό έλεγχο για να τους επιτραπεί, αν τους επιτραπεί, να πάνε στο χωριό τους ή σε μια άλλη πόλη.

Χτες οι γιατροί και νοσηλευτές του ΠΑΜΕ επισκέφτηκαν το νοσοκομείο της Ραμάλας, το τείχος της πόλης όπου έζησαν το μαρτύριο του καταπιεζόμενου παλαιστινιακού λαού. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αναμένεται αύριο να επιστρέψει στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ