Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Πρόντι

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες την Παρασκευή η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση της Ιταλίας από τη Γερουσία με 161 ψήφους υπέρ και καμία κατά, αφού ο συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι απείχε της ψηφοφορίας.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το ζήτημα της επέκτασης της παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και τη χρηματοδότησή τους, κάτι που προωθούσε η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός φοβούμενος μια πιθανή διάσπαση της κυβέρνησής του προσέφυγε σε ψηφοφορία για να εκφραστεί η εμπιστοσύνη των Ιταλών γερουσιαστών προς την κυβέρνηση. Και αυτό επειδή 16 γερουσιαστές, προερχόμενοι από το «Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης», το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών» και το «Κόμμα των Πρασίνων» (κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση), με ανακοίνωσή τους πριν μερικές βδομάδες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επέκταση της παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή δεν έχει καμία διαφορά με αυτήν που εφάρμοζε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ δήλωναν πως θα το καταψήφιζαν στη Γερουσία.

Ετσι βρέθηκε μια... λύση και με την ψήφο εμπιστοσύνης, οι 16 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης και όχι για την επέκταση την παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται ότι στην Ιταλία, η κυβέρνηση συχνά συνδέει νομοσχέδια με ψηφοφορίες για να εκφραστεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθεί η έγκριση των νομοσχεδίων και να αποφευχθούν μακροχρόνιες συζητήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ