Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλεύοντας για τη συνέχεια μιας μεγάλης παράδοσης

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη ήταν η αποστολή, μαζί με το τελευταίο τεύχος του ζακυνθινού, πολιτιστικού - και πολύ αξιόλογου - περιοδικού «Ραπόρτο», ενός μικρού βιβλίου. Και τι βιβλίου! Ενα αφιέρωμα στον Διονύση Σέρρα, τον λογοτέχνη και ερευνητή, που είναι ένα κεφάλαιο για τη νεοελληνική πνευματική μας ζωή. Ζει στην επαρχία, σε μια εποχή πολιτιστικής «άπνοιας», διασώζει, χρόνια τώρα, με προσωπικό κόστος την επτανησιώτικη πνευματική παράδοση και φροντίζει με χίλιους δυο τρόπους για τη συνέχειά της.

Τίτλος του βιβλίου: «Δέκα γραφές για τον Διονύση Σέρρα και την ποίησή του», με πρόλογο και επιμέλεια του Διονύση Μουσμούτη.

Το πορτρέτο του εξωφύλλου ανήκει στην Μαρία Ρουσσέα και οι «δέκα γραφές» στους: Ορέστη Αλεξάκη, Κώστα Γεωργουσόπουλο, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αλέξη Ζήρα, Γιώργο Κεντρωτή, Μιχ. Μερακλή, Περικλή Παγκράτη, Θεοδόση Πυλαρινό και Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια.

Η έκδοση του «Ραπόρτου» επικεντρώνεται, όπως είναι φυσικό, στην ποίηση του Διονύση Σέρρα (Δ.Σ.). Ομως η πνευματική δραστηριότητα του ποιητή είναι πολυσχιδής: Πρώτα - πρώτα το έργο ζωής του, τα «Επτανησιακά Φύλλα» που συνέχισε να εκδίδει με δική του πρωτοβουλία μετά το θάνατο του σπουδαίου λογοτέχνη και ιστορικού Ντίνου Κονόμου. Ηδη, τα «Επτανησιακά Φύλλα» υπό τη διεύθυνσή του κλείνουν έντεκα χρόνια ζωής: Είκοσι έξι τεύχη πολυσέλιδα - ουσιαστικά βιβλία - διασώζουν ό,τι απέμεινε από τη ζακυνθινή και ευρύτερα την επτανησιακή παράδοση. Μετά το «τέλος εποχής» που σηματοδότησαν οι σεισμοί του 1953 και βιώνοντας την πολιτιστική στασιμότητα του γενέθλιου νησιού, ο Δ.Σ., σεμνά και αθόρυβα, δίνει την πνευματική μάχη του σαν ένας από τους «τελευταίους των Μοϊκανών». Με αγάπη και ευσυνειδησία, καταβάλλοντας μια κοπιώδη προσπάθεια και κάνοντας «δουλιά μυρμηγκιού», όχι μόνο διασώζει από τη λήθη πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς των Επτανησίων, αλλά φροντίζει να υπάρξει συνέχεια στη νέα γενιά: Πάντα πρόθυμος να βοηθήσει και να προβάλει τους νεότερους δημιουργούς, συμμετέχει σε πολιτιστικά δρώμενα, κάνει ομιλίες, παίρνει πρωτοβουλίες, «γονιμοποιεί» τις τοπικές πνευματικές δυνάμεις.

Μέσα από τα «Επτανησιακά Φύλλα» έχουν τιμηθεί για πρώτη φορά με αφιερώματα, όχι μόνο τα άξια τέκνα, αλλά και οι θυγατέρες της Ζακύνθου, όπως η Μαριέττα Γιαννοπούλου - Μινωτού και - στο τελευταίο τεύχος - η αγωνίστρια και ζωγράφος Κατερίνα Χαριάτη - Σισμάνη.

Ο Δ.Σ. που εργάστηκε πολλά χρόνια σαν καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στο νησί του, έχει εκδώσει εκτός από ποιητικές συλλογές, βιβλία που θα «μείνουν». Ανάμεσά τους: «Κείμενα για τη Μάχη Μουζάκη» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», «Η ποιητική διαδρομή της Λούλας Βάλβη - Μυλωνά» (εκδόσεις «Περίπλους»), «Ντίνος Κονόμος - η μορφή και το έργο του», «Μικρός Περίπλους για τον Διονύση Ρώμα», «Ο Σωκράτης Κωστής και η "Ελεύθερη Φωνή" του», «Ζάκυνθος και Πολυτεχνείο» (ποιητικό ανθολόγιο), «Η Ζάκυνθος στην Ελληνική και ξένη ποίηση».


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ