Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόθυμη για ΝΑΤΟική επέμβαση στο Λίβανο
  • «Πρόωρη» η συζήτηση δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
  • Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να συμβάλουν, λέει Χ. Σολάνα

Πρόθυμη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει στο αμερικανικό σχέδιο για την αποστολή ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής στο Λίβανο, η οποία θα αναλάβει την... προστασία του Ισραήλ και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή της «δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή».

Πίσω από τους δήθεν «προσεκτικούς χειρισμούς» και τους «χαμηλούς τόνους», η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, στις οποίες βαρύνει η βούληση «να μη μείνει έξω από τις εξελίξεις και το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή». Αν και επίσημα επικαλείται άγνοια όσον αφορά υποβολή επίσημης πρότασης για αποστολή ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής στο Λίβανο, ωστόσο την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει τόσο από συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη και τις επίσημες δηλώσεις τους, έχει γίνει σημαντική προεργασία και παίρνει όλα τα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα προτιμούσε μια ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση «τύπου Αφγανιστάν», δηλαδή να έχει νομιμοποιηθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μη στείλει μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά «υποστηρικτικές» (μηχανικό, υγειονομικό, στρατιωτικό υλικό). Ωστόσο, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια ΝΑΤΟική επέμβαση με απόφαση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. «Αν και όταν υπάρξει τέτοια πρόταση θα το δούμε», έλεγαν χτες στελέχη από το Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον, για ακόμα μια φορά, επισείεται ο «κίνδυνος» να συμμετάσχει η Τουρκία και μάλιστα με ηγετικό ρόλο στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής, προκειμένου να περάσει πιο εύκολα στην «κοινή γνώμη» η συμμετοχή στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή...

Τις «σκέψεις» που επικρατούν στην κυβέρνηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τη σχετική συζήτηση «πρόωρη ως προς τις συγκεκριμένες πτυχές της», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Για να κινηθεί μηχανισμός μιας διεθνούς δύναμης, ειδικά μάλιστα για τη Μέση Ανατολή, προαπαιτούμενο θα πρέπει κανονικά να είναι σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μία απόφαση δηλαδή που θα δίνει νομιμοποίηση σε οποιαδήποτε διεθνή παρουσία στην περιοχή», είπε μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ακόμα δε βρισκόμαστε εκεί. Τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν υπάρχει», ενώ περιορίστηκε να επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ «θα χρειαστεί αρκετό χρόνο», προκειμένου «να στήσει μια τέτοια επιχείρηση σύνθετη και δύσκολη». Καταλήγοντας υποστήριξε πως «φαίνεται ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι ως προς τις συγκεκριμένες πτυχές της πρόωρη».

Καυχήθηκε ότι η κυβέρνηση ήταν «μεταξύ των πρώτων και λίγων σχετικά χωρών που ευθαρσώς και κατηγορηματικά έχουν μιλήσει για άμεση κατάπαυση πυρός», επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί «λογική ίσων αποστάσεων». Αμέσως μετά όμως υποστήριξε ότι ο πόλεμος ξεκίνησε «από τις απαγωγές και ακολούθησε η υπέρμετρη αντίδραση με τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ»...

Σολάνα: Είμαστε έτοιμοι

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να συμβάλουν σε μια ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο, παραμένουν ωστόσο ορισμένα προβλήματα σχετικά με τις δυνατότητες εκπλήρωσης της αποστολής της δύναμης αυτής, δήλωσε χτες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα. «Πρόκειται για μία πραγματική πιθανότητα. Δεν είναι εύκολη η ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης κάτω από την ομπρέλα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Σολάνα μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον ηγέτη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, γιο του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού.

«Πιστεύω ότι αρκετές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι πρόθυμες να δώσουν όλη την απαραίτητη βοήθεια», πρόσθεσε ο Σολάνα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Αρνήθηκε πάντως να διευκρινίσει ποιος θα ήταν υπεύθυνος για τον αφοπλισμό των ανταρτών της Χεζμπολάχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις και ...ανταλλάγματα(2007-03-15 00:00:00.0)
Πρόβα σχεδίων των ΗΠΑ ο πόλεμος στο Λίβανο(2006-09-29 00:00:00.0)
Εμπλέκει τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2006-09-07 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών(2006-08-27 00:00:00.0)
«Επιλεκτικές» εγκληματικές επιδρομές, εν μέσω σχεδίων «ειρήνης»...(2006-07-28 00:00:00.0)
Συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για επέμβαση(2006-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ