Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Εναρξη των συνομιλιών για το Κόσσοβο

BIENNH.--

Ανοιξε χτες στη Βιέννη ο κύκλος των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσόβου, το οποίο βρίσκεται από το 1999 υπό διοίκηση του ΟΗΕ, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν αναμένεται να υπάρξει μια συμφωνία.

Τις διαπραγματεύσεις των δύο 15μελών αντιπροσωπειών - των οποίων ηγούνται από τη μία ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και από το Κόσσοβο ο Πρόεδρος Φάτμιρ Σεϊντίου και ο πρωθυπουργός Αγκιμ Τσέκου αντίστοιχα - συντονίζει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας, Αρτι Αχτισάρι. Εκτός των εκπροσώπων των χωρών της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ και η επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, Ούρσουλα Πλάσνικ.

Και οι δύο αντιπροσωπείες παρουσίασαν τις θέσεις τους στη συνάντηση που ήταν κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο αποσπάσματα δόθηκαν στον Τύπο. Ο Τάντιτς επισήμανε ότι για να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση, θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για την αποκέντρωση και τις θρησκευτικές θέσεις, και πρόσθεσε ότι «οι Αλβανοί δεν έδειξαν πρόθεση να διαπραγματευτούν». Ο ίδιος ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά δεν παρουσίασε τίποτα καινούριο παρά μόνο επιτακτικά έθεσε ζήτημα ανεξαρτητοποίησης. Από τη μεριά του, ο Κοστούνιτσα τόνισε ότι «η Σερβία δε θα επιτρέψει τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο 15% του εδάφους της» και επανέλαβε την πρόταση για ευρείας μορφής αυτονομία του Κοσσόβου με δικαίωμα αυτοδύναμης συμμετοχής στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς - εκτός από τους πολιτικούς (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ).

Από τη μεριά του, ο Φατμίρ Σεϊντίου υποστήριξε ότι η θέληση της αλβανικής πλειοψηφίας «δεν πρέπει να αγνοηθεί» και ζήτησε να βελτιωθούν τα δικαιώματα των Σέρβων και άλλων μειονοτήτων που ζουν στην επαρχία του Κοσσόβου. «Η ανεξαρτησία είναι το άλφα και το ωμέγα, η αρχή και το τέλος της θέσης μας», πρόσθεσε.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα καταθέσει πρόταση για το οριστικό καθεστώς του Κοσσόβου, με βάση τη γνωμοδότηση του απεσταλμένου του Μάρτιν Αχτισάρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ