Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Η υπεράσπιση των αρχών λειτουργίας

Στην πολιτική απόφαση του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, τίθεται το καθήκον «να ενισχυθούν και επανακατακτηθούν πλήρως από τα μέλη και στελέχη, συνολικά τις ΚΟΒ και τα καθοδηγητικά όργανα, τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκαν στη σχεδόν ογδοντάχρονη ηρωική πορεία του Κόμματός μας. Είναι το θεμέλιο και η προϋπόθεση για να γίνει το Κόμμα δυνατό και ισχυρό, ικανό να αντέχει στις θύελλες, ικανό να ανταποκρίνεται στην ιστορική του αποστολή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Αυτό το καθήκον απορρέει από το χαρακτήρα του Κόμματος ως επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης, που λειτουργεί και δρα έχοντας ως θεμέλιο, τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, για τη στρατηγική και την ταχτική του, για τις οργανωτικές αρχές λειτουργίας και δράσης του. Αλλωστε, αποτελούν τόσο η στρατηγική και ταχτική, όσο και οι αρχές οργάνωσης του Κόμματος Νέου Τύπου, ενιαίο διαλεχτικό σύνολο που καθορίζει το χαρακτήρα του κόμματος της εργατικής τάξης, και απορρέει από τους σκοπούς και τους στόχους του, ανεξάρτητα αν δρα σε συνθήκες καπιταλισμού, ή οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Επομένως, απαιτείται επαγρύπνηση για την απαρέγκλιτη τήρηση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών, γιατί η ανάπτυξη του Κόμματος και της δράσης του δε σταματά. Προβάλλει μόνιμα η ανάγκη να αντιστοιχεί η δουλιά του με το ρόλο του και την αποστολή του. Και αυτό βεβαίως είναι υπόθεση ευθύνης τόσο συλλογική των οργάνων και των ΚΟΒ, όσο και ατομική των στελεχών και των μελών του Κόμματος. Η ευθύνη δε, αυτή βαρύνει περισσότερο τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα και τα στελέχη, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε κάποια όργανα ή έχουν άλλη υπεύθυνη κομματική χρέωση.

Η επιβεβαίωση αυτής της αναγκαιότητας, γίνεται αντιληπτή και από την πρόσφατη σφοδρή επίθεση που γίνεται στο Κόμμα μας, από διάφορους κύκλους του αστικού κατεστημένου. Η επίθεση που έχει εξαπολυθεί και καθοδηγείται ενιαία, έχοντας επίσης ενιαίο στόχο και σκοπό, ανεξάρτητα από το κέντρο και τα παράκεντρα που τον σχεδιάζουν και τον διεξάγουν στην πράξη, είναι συστατικό στοιχείο της ταξικής πάλης του κεφαλαίου, ενάντια στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Αυτή τη σφοδρή επίθεση την αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά με τη μαχητική υπεράσπιση της πολιτικής του Κόμματος, με την απαρέγκλιτη τήρηση και υπεράσπιση των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας του, με την αποφασιστική δράση μέσα στο λαό.

Οι οργανωτικές αρχές στηρίζονται στις θεωρητικές θέσεις για την ταξική ουσία του Κόμματος, το ρόλο και τη θέση του στην κοινωνία. Επομένως, έχει τεράστια σημασία η εφαρμογή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, η συλλογικότητα, η συνειδητή πειθαρχία, η υποταγή του ατομικού στο συλλογικό.

Στη διάλεξη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Θεωρητικά ζητήματα για το Κόμμα», Φλεβάρης 1997, επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Ο όρος πειθαρχία στη λενινιστική διδασκαλεία, αποκτά ευρύτερο και βαθύτερο περιεχόμενο.

Η ουσία της πειθαρχίας είναι η πειθώ, η συνείδηση της αξίας της, η βαθιά πίστη στην ιδεολογία και την αποστολή του Κόμματος. Η πειθαρχία μεγαλώνει όταν επαληθεύονται και δοκιμάζονται στο καμίνι της ταξικής πάλης και των εξελίξεων οι θέσεις και εκτιμήσεις του Κόμματος. Η έννοια της πειθαρχίας ισχύει επίσης και ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα με την έννοια ότι πρέπει να είναι οργανωμένο και πειθαρχημένο στους στόχους και τους σκοπούς του. Αλλωστε, η συνειδητή πειθαρχία προστατεύει και το Κόμμα και τα στελέχη και τα μέλη του από τον ταξικό αντίπαλο, η δράση του οποίου απαιτεί επαγρύπνηση. Δεν πρέπει, π.χ., να υποτιμάται η επίδραση της αστικής ιδεολογίας και η πίεση που ασκεί το καπιταλιστικό σύστημα, και που κάτω από ορισμένες συνθήκες γεννά και οπορτουνιστικές αντιλήψεις και ιδεολογικές διαφωνίες. Αλλά οι ιδεολογικές διαφωνίες, επιδρούν στην οργανωτική ενότητα, πολύ δε περισσότερο εκθέτουν το Κόμμα στον αντίπαλο, όταν εκφράζονται δημόσια, γιατί τις αξιοποιεί για να κάνει ζημιά στο Κόμμα συνολικά.

Η πειθαρχία και η συλλογικότητα σχετίζονται και με την αντίληψή μας για το ρόλο του ατόμου, της προσωπικότητας.

Η αστική ιδεολογία, κυρίως όμως η οργάνωση της καπιταλιστικής κοινωνίας και οι αναδιαρθρώσεις που προωθεί, οδηγούν στην πλατιά διάδοση του πιο εγωιστικού, εγωκεντρικού ατομισμού. Η διάδοση του ατομισμού, η αποθέωση και λατρεία της "προσωπικότητας", έχει βαθύτερες επιδράσεις, καθώς διεισδύει σε χώρους προοδευτικής σκέψης, και μέσα στις γραμμές μας. Γι' αυτό χρειάζεται να αναπτύσσουμε πλατιά στο λαό την αντίληψή μας για την αυθεντία της συλλογικότητας έναντι της θεωρίας περί αυθεντίας της προσωπικότητας, της ατομικής εγωιστικής ελευθερίας.

Τα μεγάλα ταλέντα υπάρχουν στο Κόμμα και στο λαό, θα αποδώσουν για το κομμουνιστικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, μόνο αν αποδέχονται στην πράξη την κομμουνιστική πειθαρχία και τη συλλογικότητα. Η συλλογική σκέψη είναι ανώτερη και με μεγαλύτερο κύρος σε σχέση με τους περιορισμούς που έχει μια προσωπική γνώμη, που στηρίζεται σε περιορισμένες γνώσεις και εμπειρίες.Η προσωπικότητα δρα με βάση τις προσωπικές ιδιότητές της στα πλαίσια συνόλων, δηλαδή μιας τάξης, ενός κόμματος, μιας ομάδας.

Μπορεί οι πράξεις, των ξεχωριστών ατόμων, ιδιαίτερα αυτών που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις, να αποτελούν κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, όμως έξω από την κοινωνία και τη συλλογική δράση το μεμονωμένο άτομο είναι ανίσχυρο».

Στο ΚΚΕ υπάρχει απόλυτη ελευθερία σκέψης, συνθήκες ελεύθερης έκφρασης και διατύπωσης γνωμών, ελευθερία κριτικής, αλλά στα πλαίσια του καταστατικού με σκοπό τη βελτίωση της δουλιάς του Κόμματος. Αλλά το Καταστατικό ορίζει ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα «ομοϊδεατών εθελοντών». Αυτό δε σημαίνει ότι η πειθαρχία στις αποφάσεις είναι ατομική υπόθεση. Η ένταξη στο ΚΚΕ είναι θέμα ελεύθερης συνειδητής προσωπικής επιλογής που συνοδεύεται με τη συνειδητή αποδοχή των αρχών λειτουργίας, και της υποχρέωσης για εφαρμογή των αποφάσεων της πλειοψηφίας.

Επίσης, η έννοια της ελευθερίας γνώμης και κριτικής δεν είναι μια αφηρημένη έκφραση, αποσπασμένη από τη συνολική ζωή και τα καθήκοντα του Κόμματος. Αναπτύσσεται στα πλαίσια της ιδεολογίας και του προγράμματος του Κόμματος με βάση και τις αρχές λειτουργίας του. Η κατάθεση μιας γνώμης, η απαίτηση για συζήτηση κάποιου θέματος πρέπει να ασκείται με δημιουργικό τρόπο. Απ' αυτή την άποψη, χρειάζεται να τίθεται παίρνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Συνεδρίου, ή άλλων κομματικών οργάνων και σωμάτων που καθορίζουν γενικές επιλογές και βασικά καθήκοντα. Αλλωστε, η πολιτική του Κόμματος, εξετάζεται, ελέγχεται στα καθοδηγητικά όργανα και τις ΚΟΒ, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή στις μεγάλες κοινωνικοπολιτικές μάχες, κρίνονται τα καθοδηγητικά όργανα απ' όλο το Κόμμα και ακόμη το Καταστατικό προβλέπει τρόπους συλλογικής εξέτασης νέων προβλημάτων που ανακύπτουν.

Ετσι οι αρχές οργάνωσης και λειτουργίας, το ίδιο το Καταστατικό του Κόμματος, όχι μόνο δεν μπορούν να παραβιάζονται, αλλά η υπεράσπισή τους σε συνδυασμό με την υπεράσπιση της πολιτικής του Κόμματος, είναι θεμέλιο στην κομματική δράση.

Μπροστά στο 16ο Συνέδριο δίνεται η δυνατότητα τόσο εσωκομματικά, όσο και με το δημόσιο διάλογο, δημιουργικής συζήτησης μέσα από μια απόλυτα δημοκρατική διαδικασία, για να κριθούν συλλογικά στο ανώτατο κομματικό σώμα, όργανα, στελέχη, η συνολική δράση του Κόμματος. Μέσα και από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας με τις αποφάσεις του Συνεδρίου, η οποία επίσης διεξάγεται κάτω από τα πυρά του ταξικού εχθρού και πρέπει να παίρνεται υπόψη ώστε υπεύθυνα καθένας - καθεμιά να συμβάλλει δημιουργικά, το ΚΚΕ, η συσπείρωση του οποίου γύρω από την πολιτική του και την Κεντρική Επιτροπή, είναι ακλόνητη, θα ισχυροποιηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά, για την εκπλήρωση των σκοπών του.


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ