Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) έκανε έναν τιτάνιο αγώνα. Από την πρώτη στιγμή, όπως είναι φυσικό, προέκυψε το ζήτημα των στελεχών που θα καθοδηγούσαν τους μαχητές με επιτυχία στις μάχες και ταυτόχρονα η εκπαίδευση αυτών των στελεχών. Φυσικά, υπήρχε η «προίκα» του ΕΛΑΣ, απ' όπου στην πρώτη φάση μπορούσε να αντλήσει έμπειρους πολεμιστές από τις νικηφόρες μάχες με τον κατακτητή. Υπήρχαν επίσης οι στρατολογημένοι αξιωματικοί του τακτικού στρατού με τις ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις τους στην τέχνη του πολέμου. Οταν όμως κλιμακώθηκε η ένοπλη ταξική σύγκρουση, οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Αυτό γιατί έπρεπε να γίνει ένας ευλύγιστος συνδυασμός της τακτικής του τακτικού επαναστατικού λαϊκού στρατού με την αντάρτικη τακτική.

Ηταν απαραίτητο να προετοιμαστούν τα κατάλληλα στελέχη, που θα αναλάμβαναν το σύνθετο καθήκον του διοικητή. Σύνθετο, γιατί εκτός από τις απαραίτητες στρατιωτικές και τεχνικές γνώσεις, τόσο σε αμυντική όσο και επιθετική δράση, απαιτούνταν η υψηλού επιπέδου ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία εκείνων που θα έπρεπε να ηγηθούν σε μια τέτοια μεγαλειώδη σύγκρουση με τον ταξικό αντίπαλο. Οι αγωνιστές αυτοί ήταν απαραίτητο να είναι φωτεινό παράδειγμα στους υπόλοιπους μαχητές τόσο για τις πολεμικές τους αρετές όσο και για το θάρρος, την ανιδιοτέλεια, τις γνώσεις για το χαρακτήρα και την προοπτική του μεγάλου αγώνα. Επρεπε να εμπνέουν κύρια σιδερένια πειθαρχία, ώστε να είναι σε θέση τα τμήματα του ΔΣΕ να ανταποκριθούν με επιτυχία στο επαναστατικό τους καθήκον.

Ετσι δημιουργήθηκαν οι στρατιωτικές σχολές προετοιμασίας των μελλοντικών αξιωματικών. Πάρθηκε υπόψη ο χαρακτήρας της σύγκρουσης, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας, οι άμεσοι και πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι και δημιουργήθηκαν τα προγράμματα της εκπαίδευσης. Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη.

Το πόσο πέτυχαν ή όχι στο σκοπό τους κρίνεται από το αποτέλεσμα. Απ' αυτές τις σχολές αποφοίτησαν στελέχη που πλαισίωσαν και καθοδήγησαν εκείνο το στρατό των ηρώων. Που διακρίθηκαν στις άνισες μάχες, έκαναν τους πιο επιτυχημένους στρατιωτικούς ελιγμούς, άντεξαν πέρα από τα όρια του ανθρώπου τις όποιες κακουχίες και παρέμειναν ολόρθοι να δείχνουν το δρόμο στις επόμενες γενιές...

Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα αναδημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο του Νίκου Τερζόγλου (Πύραυλος) «Η στρατιωτική εκπαίδευση στελεχών στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ