Κυριακή 16 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΑΤΤΙΚΗ
Απλησίαστο το μπάνιο για τη λαϊκή οικογένεια

Με την παραχώρηση των ακτών στα χέρια των κάθε είδους επιχειρηματιών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το μπάνιο για τον απλό πολίτη έχει καταντήσει είδος πολυτελείας...
Με την παραχώρηση των ακτών στα χέρια των κάθε είδους επιχειρηματιών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το μπάνιο για τον απλό πολίτη έχει καταντήσει είδος πολυτελείας...
Σε... είδος πολυτελείας έχει καταντήσει το μπάνιο για τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου Αττικής - και όχι μόνο - ακόμη και στις πιο κοντινές παραλίες. Ειδικότερα, στην Αττική, οι πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες, ανήκουν πια στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και διάφορων επιχειρηματιών, οι οποίοι με πρόσχημα την «αξιοποίηση», πλουτίζουν ασύστολα, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του λαού για αναψυχή και ξεκούραση.

Φρόντισαν βέβαια γι' αυτό οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και δημοτικές αρχές και οι «κρατικές» επιχειρήσεις, όπως η ΕΤΑ ΑΕ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ, οι οποίες δούλεψαν ακούραστα όλα αυτά τα τελευταία χρόνια για να ξεπουλούν τις ακτές και τις παραλίες στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στην κυριολεξία, στο Σαρωνικό, από το Παλιό Φάληρο ως το Λαγονήσι, όσο κι αν ψάξει κανείς, δύσκολα θα μπορέσει να βρει μερικά μέτρα ελεύθερης παραλίας. Ολες ανήκουν πια σε οργανωμένες τουριστικές και άλλου τύπου επιχειρήσεις. Η φάμπρικα αυτή πάει πια να επεκταθεί και στην άλλη πλευρά της Αττικής. Ηδη, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Μαραθώνα, ο φορέας διαχείρισης του περιβόητου «πάρκου του Σχοινιά», εξελίσσεται σε ιμάντα για να παραδοθεί και αυτή η παραλία σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Κι ακόμη είμαστε στην αρχή. Πέντε χρόνια μετά το νόμο 2971/2001, με τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε το πρώτο βήμα για την «αξιοποίηση» των παραθαλάσσιων εκτάσεων από το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση της ΝΔ εξαγγέλλει ένα νέο νομοσχέδιο, με το οποίο ο αιγιαλός και οι παραλίες της χώρας, από δημόσια περιουσία, εμπορευματοποιούνται και μετατρέπονται σε ακίνητα - «φιλέτα» για την άσκηση πολυποίκιλης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τιμές που «καίνε»...


Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο, από τις κοντινές στην Αθήνα παραλίες οι 9 να είναι οργανωμένες πλαζ («Αστέρια Γλυφάδας», «Αστέρας Βουλιαγμένης», Ακτή Βουλιαγμένης, Πλαζ Βούλας Α' και Β', Αγιος Κοσμάς, Λίμνη Βουλιαγμένης, Πλαζ Αλίμου, Λαγονήσι) με το εισιτήριο σε αυτές να ξεκινά από τα 4 ευρώ και να φτάνει τα 17 ευρώ! Μια τετραμελής οικογένεια για ένα μπάνιο το Σαββατοκύριακο στις οργανωμένες πλαζ της Αττικής πρέπει να δαπανήσει από 15 μέχρι και 60 ευρώ. Η τιμή των αναψυκτικών και του καφέ ξεκινά από 1,50 ευρώ και φτάνει και τα 4 ή 5 ευρώ και του πάρκινγκ ξεκινά από 5 ευρώ!

Επιπλέον, στους επιχειρηματίες παρέχεται το δικαίωμα να διαμορφώνουν ανάλογα με τις ορέξεις τους τις τιμές. Ετσι, τα Σαββατοκύριακα, που είναι μεγαλύτερη η προσέλευση του κόσμου, τα εισιτήρια παίρνουν «φωτιά»! Για παράδειγμα, στην οργανωμένη πλαζ στο Καβούρι το εισιτήριο είναι 30 ευρώ το άτομο τις καθημερινές, 45 ευρώ το άτομο το Σαββατοκύριακο και τα παιδιά μέχρι 6 ετών πληρώνουν αντίστοιχα 20 και 25 ευρώ. Γενικά στις περισσότερες πλαζ τα Σαββατοκύριακα η τιμή αυξάνεται από 4 έως 6 ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ