Παρασκευή 14 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο Μ. ΜΠΡΑΪΖΑ
Πιέζουν για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά οι ΗΠΑ

Για επιτάχυνση διαδικασιών συνολικής λύσης στο Κυπριακό και για να αποτραπεί η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ

Με διακηρυγμένο στόχο την άσκηση πιέσεων ώστε να αποτραπεί η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας ακόμα και αν η Αγκυρα δε συμμορφωθεί με το τελωνειακό πρωτόκολλο, φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα εντείνει τις πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών για μια συνολική λύση του Κυπριακού. Στη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκο, στις συνομιλίες «θα καλυφθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και θέματα ενέργειας. Αλλά και, βεβαίως, οι εξελίξεις σε μια σειρά θεμάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, περιφερειακά θέματα, ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, κλπ.»...

Σημειώνεται ότι ο Μ. Μπράιζα είναι ο υπεύθυνος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.

Από την πλευρά του ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, ενημερώνοντας χτες τη Βουλή για τις προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας, αναφέρθηκε στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι είναι «δύσκολος και μακρύς ο δρόμος της γείτονος χώρας και εκφράζεται έντονος προβληματισμός στο εσωτερικό της ΕΕ αν θα μπορέσει τελικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Αναφερόμενος στην υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής σύνδεσης επισήμανε ότι «υπάρχει μία σοβαρή πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία εμείς στηρίζουμε, ενώ ελπίζουμε ότι η φινλανδική προεδρία θα βοηθήσει, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή της κατάστασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Επίσης, εκτίμησε ότι «η Τουρκία επιχειρεί να συμψηφίσει το θέμα με τη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αλλά επιμένει να αγνοεί ότι δεν μπορεί να ζητά ανταλλάγματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Σύσκεψη στα Κατεχόμενα για το Κυπριακό θα έχει την ερχόμενη βδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα είναι η πορεία του Κυπριακού υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας Παπαδόπουλου - Ταλάτ, για την οποία η Αγκυρα έχει κάνει λόγο για ολίσθημα, επειδή σε αυτή δε γίνεται αναφορά στο «σχέδιο Ανάν». Ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα στις 19 και 20 του Ιούλη με την ευκαιρία της 32ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στις 20 του Ιούλη ο Ερντογάν θα δεχτεί το χαιρετισμό στρατιωτικής παρέλασης και θα επισκεφθεί το Ριζοκάρπασο, όπου διαμένουν και 270 Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ενθαρρημένος προφανώς από τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Αγκυρα ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζιάν, απείλησε χτες για «πολύ επικίνδυνες συνέπειες σε περίπτωση εκτροχιασμού της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χτες ότι οι δηλώσεις αυτές υποδηλώνουν σύγχυση και αμηχανία. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπαμπατζιάν ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, ανέφερε ότι «σίγουρα ο κ. Μπαμπατζιάν εκτροχιάζεται, όταν διασυνδέει το Κυπριακό με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και όταν μάλιστα απειλεί με συνέπειες, όπως ο ίδιος λέει, πολύ επικίνδυνες και πέραν πάσης φαντασίας σε περίπτωση εκτροχιασμού της ενταξιακής διαδικασίας».

Εάν τελικά η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας εκτροχιαστεί με απόφαση των 25 εταίρων δε θα είναι λόγω Κυπριακού, αλλά, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λόγω της ίδιας της Τουρκίας, που επιμένει να μη συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ