Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν στρατηγική συμφωνία στην αντιλαϊκή πολιτική

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκδήλωση στον Πειραιά

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της χτεσινής εκδήλωσης
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της χτεσινής εκδήλωσης
«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σπαταλήσουν άλλο το χρόνο και να ξοδέψουν ανώφελα την αγανάκτησή τους. Μπορούν να κάνουν κάτι το διαφορετικό, γι' αυτούς και τις οικογένειές τους στις επόμενες τοπικές εκλογές. Να γυρίσουν την πλάτη στον αποπροσανατολιστικό και γι' αυτό επικίνδυνο ανταγωνισμό ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση των πρώτων υποψηφίων στο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση». Και συνέχισε:

«Στην κάλπη αυτό που θα καθορίσει αν κάτι αλλάζει, είναι ο βαθμός ισχυροποίησης των ψηφοδελτίων που συγκρότησε το ΚΚΕ από κοινού με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, που έχουν σαφή, πανελλαδική οριοθέτηση από τους δύο, όχι μόνο ως ξεχωριστό ψηφοδέλτιο αλλά ως συσπείρωση διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης για τα λαϊκά προβλήματα γενικά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται μια μεγάλη κούρσα ανταγωνισμού για το πόσες γαλάζιες και πράσινες σημαίες θα σηκωθούν ύστερα από τους δύο γύρους των τοπικών εκλογών. Δικαίωμά τους είναι να προσδώσουν τα χαρακτηριστικά ενός ποδοσφαιρικού τελικού. Τους συμφέρει απόλυτα αυτός ο χαρακτήρας της μάχης, τους συμφέρει απόλυτα ένας τέτοιος φανατισμός. Αρκεί να μη χειραφετηθεί η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων από το παραπλανητικό δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ.

Κατάμεστη η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά
Κατάμεστη η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά
Οσο η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων ετεροκαθορίζεται από τη διαμάχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίζει το φαινόμενο που ζούμε πολλά χρόνια τώρα, από τη μια μεριά να γίνονται θετικές διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση, στη νεολαία, να ξεσπάνε αγώνες, να γίνονται κινητοποιήσεις, που τελικά να μην έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Τελικά, στη μάχη των τοπικών εκλογών θα κριθεί ο βαθμός πολιτικής συνειδητοποίησης και χειραφέτησης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από τη στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Στρατηγική αντιλαϊκή συμφωνία

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν στρατηγική συμφωνία στην αντιλαϊκή πολιτική. Προβάλλονται με διαφορές στο συσχετισμό καρότου και μαστιγίου όσον αφορά τη χειραγώγηση και τον προσεταιρισμό των λαϊκών στρωμάτων και με επιφανειακές διαφορές στις διαδικασίες», τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η Αλέκα Παπαρήγα.

«Αν μελετήσουμε τα έργα των γαλάζιων και πράσινων δημαρχιών και νομαρχιών δε θα βρούμε καμία διαφορά στην εφαρμοζόμενη πολιτική στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειώνουμε επίσης ότι στον τομέα αυτό δεν υπάρχουν εμφανείς διαφορές ούτε με τον ΣΥΝ, που ήταν συμπληρωματική και εταιρική δύναμη στο θεσμό.

Οι όποιες διαφορές, πέρα από τον γενικό ανταγωνισμό που έχουν μεταξύ τους, αφορούν κυρίως θέματα τακτικής που σχετίζονται με τον ιστορικό χαρακτήρα της διαμόρφωσης των κομμάτων αυτών, με ορισμένες διαφορές που έχουν στη σύνθεση της εκλογικής τους βάσης, αλλά και με την ανάγκη να διατηρείται και να αναπαράγεται η εναλλαγή τους στο κυβερνητικό πηδάλιο χωρίς να απειλείται η σταθερότητα του συστήματος, της αντιλαϊκής πολιτικής», πρόσθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύμπλευση στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μιλώντας για τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο χώρο της ΤΑ, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Η ΝΔ στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφανίζεται περισσότερο διστακτική και ταλαντευόμενη όσον αφορά τα θέματα της αποκαλούμενης αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πιο τολμηρό.

Και οι δύο είναι απολύτως σύμφωνοι ότι η ΤΑ οφείλει να παίξει ενεργό ρόλο στη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στον τοπικό πλούτο, στις κοινωνικές υπηρεσίες, εκεί που ως τώρα δεν είχαν αναλάβει άμεση δράση μονοπωλιακά συγκροτήματα.

Το ΠΑΣΟΚ σαφώς έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη γνωστή ικανότητά του να εμπαίζει, να χειραγωγεί, να εξαγοράζει, να χειρίζεται δηλαδή τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων με τρόπο που να καναλιζάρει και να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί, αν και είναι σε πορεία σχετικής πτώσης, δεσμούς με τα λαϊκά στρώματα, παρά το γεγονός ότι έχει γυρίσει την πλάτη του στις πραγματικές τους ανάγκες προ πολλού. Ακόμα οι λαϊκές μάζες διατηρούν καλές αναμνήσεις από τη 10ετία του '70 και τις αρχές της 10ετίας του '80.

Η ΝΔ, αν και προσπαθεί να δείξει ότι έχει πετάξει από το οπλοστάσιό της ορισμένες ακραίες αντιδραστικές απόψεις, δεν μπορεί να μιμηθεί με τον ίδιο τρόπο τη σοσιαλδημοκρατία, λόγω της δικής της ιστορικής πορείας, δεν έχει ακόμα αποκτήσει τη σχετική εμπειρία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στη συγκρότηση των πέντε υπερπεριφερειών και των δεκατριών διαχειριστικών Ανωνύμων Εταιρειών προκειμένου να γίνει η διανομή των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης με καλύτερο κεντρικό σχεδιασμό προς όφελος των επιχειρηματιών, προς όφελος συνολικά της άρχουσας τάξης.

Το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί την κυβέρνηση για συγκεντρωτισμό προβάλλοντας τη συμμετοχική διακυβέρνηση και τη ριζική αποκέντρωση.

Την ίδια ώρα έχει τις ίδιες θέσεις με τη ΝΔ όσον αφορά τις γενικότερες αντιλαϊκές κατευθύνσεις, την ιδιωτικοποίηση και "απελευθέρωση" τομέων στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, κλπ.), την προώθηση των περιβόητων συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), κλπ.

Αντί των Ανωνύμων Εταιρειών που προτείνει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τις δικές του Ανώνυμες Εταιρείες, δηλαδή τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα της ΤΑ που λειτουργούν ως ΑΕ.

Καλλιεργούν κλίμα ταξικής συνεργασίας

Η διαβούλευση της κυβέρνησης με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ που προτείνει το ΠΑΣΟΚ -συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - με τμήματα και φορείς του ευρύτερου μηχανισμού του αστικού κράτους, μια ουσία έχει: Να καλυφθούν οι πελατειακές ανάγκες του συνόλου των δυνάμεων του δικομματισμού και να αξιοποιηθεί περισσότερο η ΤΑ σαν ιμάντας υλοποίησης των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων. Καλλιεργείται ακόμα περισσότερο το κλίμα του κοινωνικού εταιρισμού, της ταξικής συνεργασίας.

Ο ΣΥΝ ενώ ξεκίνησε την προετοιμασία του για την εκλογική μάχη με σύνθημα κατά του δικομματισμού (ανεξάρτητα σε ποια σημεία έκανε κριτική στο δικομματισμό, ωστόσο το έθετε), κατέληξε να υποστηρίζει τον τοπικό χαρακτήρα της πολιτικής αυτής μάχης, να κρύβει τις τοπικές του συμμαχίες με το ΠΑΣΟΚ ή με τη ΝΔ σε ορισμένες περιπτώσεις, με το φερετζέ της κοινωνίας των πολιτών. Η αυτοτελής του κάθοδος ενδεχομένως σε περισσότερους δήμους ή νομαρχίες δεν αποτελεί απόδειξη της αυτοτέλειάς του έναντι του δικομματισμού, καθώς και σ' αυτές τις περιπτώσεις το πολιτικό υλικό της δράσης του δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη, ότι ένας καλός αριστερός δήμαρχος μπορεί να εξασφαλίσει ευτυχισμένη ζωή στο δήμο, στη γειτονιά. Υπάρχει ουτοπία και ουτοπία... Στην προκειμένη περίπτωση είναι η συνήθης ευλυγισία. Οσο για την επανεμφάνιση του συνθήματος περί ενότητας της Αριστεράς, ο καθένας μπορεί να δώσει την εκδοχή που θέλει, ανάλογα με τις συνθήκες και τη συγκυρία».

Στρατηγική συμφωνία και στον τομέα της Παιδείας

Η αντιλαϊκή σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκφράζεται και στο χώρο της Παιδείας, συμπλήρωσε η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ, λόγου χάρη, στον τομέα της Παιδείας διστάζει αν και είναι ανοιχτή στο αίτημα του πανεπιστημιακού κατεστημένου να περάσουν τα ΑΕΙ σε πλήρη αυτοτέλεια από κάθε μορφής κρατική παρέμβαση, αίτημα που σήμερα ζυμώνεται πάνω στην πλάτη των αγωνιζόμενων φοιτητών και σπουδαστών, και το οποίο ενισχύεται από το πιο τολμηρό-ακραίο ΠΑΣΟΚ που ξέρει να παίζει με τους όρους αυτοτέλεια, αυτονομία και αυτοδιαχείριση.

Είναι λιγότερο τολμηρή σε μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, όχι βεβαίως από προοδευτική σκοπιά αλλά γιατί έχει διαπαιδαγωγηθεί ιδεολογικά με τη θέση ότι το κράτος πρέπει να έχει άμεση παρέμβαση και έλεγχο στη λειτουργία του συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το κράτος καλύτερα θα λειτουργήσει υπέρ του κεφαλαίου αν πετάξει από πάνω του περισσότερες ευθύνες και βαρίδια, σε συνδυασμό βεβαίως με την ενσωμάτωση του λαϊκού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ