Κυριακή 16 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΛΥΚΟΡΡΑΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ

Προσφέρει μεγάλη συγκίνηση να μελετήσει κανείς συστηματικά όλα τα ντοκουμέντα του ΔΣΕ που δείχνουν την έγνοια να συνδυάζεται η ενημέρωση των μαχητών και η πληροφόρηση με την πολιτική διαπαιδαγώγηση. Δινόταν μάχη να εξαλειφθεί η αγραμματοσύνη, λόγου χάρη στην 16η Μεραρχία, όπου ένα μεγάλο μέρος, προερχόμενο από τη φτωχή αγροτιά, δεν ήξερε γράμματα.

Εκατομμύρια έντυπα τυπώνονταν και διακινούνταν όχι μόνο στις γραμμές του ΔΣΕ, αλλά και για τον πληθυσμό, για τους φαντάρους και τους εθνοφρουρίτες.

Από τις βουνοκορφές και τις πλαγιές του Γράμμου στελνόταν έντυπο υλικό σ' αυτούς, ενώ ο τηλεβόας απευθυνόταν παράλληλα στους φαντάρους, παιδιά του ελληνικού λαού, που με τη βία κυριολεκτικά, με ψέματα και απίστευτες συκοφαντίες, τα φανάτιζαν, φθάνοντας ως το σημείο να κρύβουν τα εγκλήματα των φασιστών αξιωματικών, να κρύβουν την αιτία για την οποία συγκροτήθηκε ο ΔΣΕ. Να κρύβουν την πείνα και την τρομοκρατία που ήταν καταδικασμένοι εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Η ζωντανή, ειλικρινής προπαγάνδα μίλησε στην καρδιά φαντάρων και εθνοφρουριτών, όπως έδειξε η στάση που σημειώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις σε τάγματα και μεραρχίες του ελληνικού στρατού.

Η μπροσούρα «ΦΑΝΤΑΡΕ για ΠΟΙΟΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ» έφθασε στα χέρια χιλιάδων φαντάρων. Οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ απευθύνονται αντίκρυ με το τραγούδι ακόμα, κάνοντας κάποιους αντίπαλους να μένουν σκεφτικοί.

Το πολυβολείο που ανακατασκευάστηκε και πίσω το μνημείο
Το πολυβολείο που ανακατασκευάστηκε και πίσω το μνημείο
Από το 1946 και κυρίως το 1947 οργανώνεται η υγειονομική υπηρεσία, από το μηδέν, όταν δεν υπήρχαν γάζες, μπαμπάκι, αλλά και αυτό το βρήκαν, καθώς οι κάτοικοι των χωριών πρόθυμα έβγαζαν το μπαμπάκι από τα μαξιλάρια και τα παπλώματά τους. Στο Γράμμο λειτουργεί σχολή που δίνει θεωρητική και πρακτική υγειονομική εκπαίδευση. Σε όλα τα αρχηγεία των περιοχών λειτουργούν σχολές νοσοκόμων, ενώ το 1948 γίνονται συστηματικές, πετυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις, παίρνονται γενικευμένα μέτρα προληπτικής ιατρικής. Σε κάθε Μεραρχία υπήρχε νοσοκομείο με γιατρούς. Κάτοικοι της περιοχής κτίζουν το περίφημο νοσοκομείο του Γράμμου, που με τα παραρτήματά του μπορούσε να νοσηλεύσει 1.000 έως 1.200 τραυματίες. Δεν υπήρχε εγχείρηση που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε. Αυτό ήταν το θαύμα και το παράδοξο, που μόνο ένας δημοκρατικός στρατός με λαϊκό σκοπό και στόχο μπορούσε να πετύχει.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Τα τελευταία χρόνια το Κόμμα μας έκανε συστηματικές προσπάθειες για να προβληθεί το έργο και η αποστολή του ΔΣΕ, να απαντηθούν οι συκοφαντίες που χρόνια κατασκευάστηκαν.

Ημασταν και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε γνωστά στη νέα γενιά τα ηρωικά κατορθώματα των μαχητών και μαχητριών όλων των ηλικιών.

Ιδιαίτερα σήμερα που ο ατομικιστικός ανταγωνισμός είναι το πιο χρησιμοποιημένο ιδεολόγημα της αστικής τάξης.

Ωστόσο, σήμερα περισσότερο από πριν πρέπει να σκύψουμε βαθύτερα στα συμπεράσματα της περιόδου που προηγήθηκε του ΔΣΕ και στα αμέσως κατοπινά χρόνια.

Πολύτιμη και ανεκτίμητη πείρα

Στο Γράμμο και το Βίτσι, στις άλλες ανταρτοκρατούμενες και ανταρτομάνες περιοχές όπου έδρασε ο ΔΣΕ, δε δοκιμάστηκε μόνο η ένοπλη ταξική πάλη, ο συσχετισμός δύναμης, αλλά και η γενικότερη στρατηγική και τακτική του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας, οι επιδράσεις των διεθνών εξελίξεων και τάσεων. Η ιστορία βεβαίως δεν επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο προκύπτει πολύτιμη και ανεκτίμητη πείρα.

Και σήμερα όπως και τότε είναι επίκαιρο το ερώτημα: Υποταγή, ή αντίσταση, συναίνεση ή ρήξη, καπιταλισμός ή σοσιαλισμός;

Η απάντηση έτσι και αλλιώς πρέπει να δίνεται καθημερινά, ανεξάρτητα από τις μορφές πάλης που σήμερα παίρνει ο εργατικός, ο λαϊκός αγώνας.

Η καθημερινή πίεση που νιώθουν οι εργαζόμενοι, το φάσμα της φτώχειας και της ανεργίας που απειλεί πολλούς, ο κίνδυνος ενός πιο γενικευμένου πολέμου στην περιοχή είναι υπαρκτά προβλήματα.

Υπάρχουν στιγμές - και αυτές θα έρθουν! - που μεσοβέζικες απαντήσεις δεν υπάρχουν. ΄Η κάνεις πίσω ή προχωράς ακάθεκτα προς τα εμπρός.

Η δικαίωση του αγώνα του ΔΣΕ δεν έχει έρθει ακόμα, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματά του δε χάθηκαν, παρακίνησαν τα κατοπινά χρόνια σε αγώνες, σε μάχες και αναμετρήσεις.

Νέα προβλήματα στέκουν μπροστά μας σήμερα. Αύριο, μπροστά στο εργατικό, το κομμουνιστικό κίνημα θα τεθούν ακόμα πιο μεγάλα και σύνθετα.

Αυτό που έχει σημασία είναι:

Να έχουμε πλήρη ιδεολογικοπολιτική ετοιμότητα, επεξεργασμένη στρατηγική και ικανότητα να ανταποκριθούμε και σε μια απότομη στροφή του κινήματος, σε μια ενδεχόμενη στασιμότητα, αλλά και σε ένα πρωτοφανέρωτο φούντωμα, που έτσι και αλλιώς θα έρθει.

Εδώ στο ΚΚΕ χτυπά η καρδιά του μέλλοντος. Εδώ γίνονται ένα το χτες με το σήμερα και το αύριο. Θα ανταποκριθούμε, το δηλώνουμε, το πιστεύουμε και σ' αυτό θα έχει δώσει τη συμβολή της και η μελέτη της πείρας του ΔΣΕ.

Ζήτω τα 60χρονα του ΔΣΕ. Τιμή και Δόξα στους μαχητές και τις μαχήτριές του.

Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες, μας δίνουν δύναμη και σήμερα.

Σύντροφοι, που πέσατε στις βουνοκορφές του Γράμμου και του Βίτσι, έστω και αν σήμερα δε γνωρίζουμε όλοι τα ονόματά σας, δεν ξεχνάμε τη θυσία σας.

Είσαστε εσείς που δικαιώνετε το «Ανθρωπος αυτός ο Γίγας»!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org