Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημοτικών θεάτρων παραστάσεις

«Ελένη» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας
«Ελένη» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας
Από το Κηποθέατρο Λάρισας, ξεκινούν (4-6/7) οι παραστάσεις της ευριπιδικής τραγωδίας «Ελένη», από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, με πρωταγωνιστές την Φιλαρέτη Κομνηνού και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο. Μετά τη Λάρισα ακολουθεί περιοδεία σε 30 πόλεις, με πρώτες την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα (θερινό Θέατρο Φρουρίου), σε Φεστιβάλ δήμων και στην Κύπρο.

Ο Ευριπίδης γράφοντας την «Ελένη» εμπνέεται από την πολιτική κατάσταση της εποχής του. Τονίζει τον παραλογισμό του πολέμου - μήνυμα επίκαιρο στην εποχή που διδάχτηκε η τραγωδία, μετά το τέλος της ολέθριας για την Αθήνα Σικελικής Εκστρατείας. Οπως ο μυθολογικός πόλεμος στην Τροία, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, η εκστρατεία στη Σικελία, έτσι κάθε πόλεμος είναι καταστροφικός και για τους νικητές.

Η «Ελένη» ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, σκηνικά Δημήτρη Κακριδά, κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Χρήστου Θηβαίου, χορογραφίες Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν επίσης: Δημήτρης Σιακάρας, Μαριάνθη Σοντάκη, Γιώργος Ζιόβας, Παντελής Παπαδόπουλος, Αντώνης Μπαμπούνης, Εκτορας Καλούδης, Μαίρη Σαουσοπούλου κ.ά.

  • To Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, ανεβάζει το έργο του Σωτήρη Πατατζή «Δον Καμίλο», μία απολαυστική κωμωδία, με διασκεδαστικές ανατροπές, μεταπλασμένη σε πολιτικο-κοινωνικής σάτιρας μιούζικαλ, που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1950. Σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά, μουσική Μανόλη Μανουσάκη, χορογραφίες Πέτρου Γάλλια, φωτισμοί Παντελή Πετράκη, στίχους Γιάννη Καλαντζόπουλου. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Νίκος Δαδινόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Μανόλης Σορμαΐνης, Στέλιος Καλαθάς, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Δέσποινα Ψαρροπούλου, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Νίκος Βασιλάκης.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στα Χανιά (10/7) στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ του Δήμου Χανίων. Επειτα θα περιοδεύσει στην Κρήτη και σε άλλα φεστιβάλ δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ