Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχιζόμενη εκλογολογία

Σε παρατεταμένο γύρο αποπροσανατολιστικής εκλογολογίας με άγνωστη ημερομηνία «εξόδου», εισέρχεται η πολιτική ζωή του τόπου, με ευθύνη των ηγεσιών του δικομματισμού που «τρέφονται» από αυτήν.

Το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2007, που βγήκε στον αέρα ξανά την περασμένη Κυριακή από ελληνικές εφημερίδες, «αναπαρήγαγε» χτες ο «Εκόνομιστ». Σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, είναι «πολύ μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τον Οκτώβρη του 2007», τις οποίες «βλέπει» να κερδίζει πάλι η ΝΔ. Οπως έχει ήδη γράψει ο «Ρ», το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενθαρρημένο και από τη «διεύρυνση της διαφοράς» που αποκτά η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, έχει εξεταστεί και το ενδεχόμενο των «δίδυμων» εκλογών τον Οκτώβρη (μαζί με τις δημοτικές), αλλά υπάρχει το μείζον ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, η διαδικασία για το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2007, οπότε και «μετρά αντίστροφα» ο χρόνος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ηδη, τα στελέχη της ΝΔ μιλούν για «δεύτερη τετραετία», επικαλούμενα τα τελευταία γκάλοπ, ο «κύκλος» των οποίων ολοκληρώνεται σήμερα με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της «Metron Analysis».

Σύμφωνα με το σενάριο του «Εκόνομιστ», που στηρίζεται περισσότερο στις εξελίξεις στην οικονομία, «αν η οικονομία συνεχίσει να τρέχει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και μειωθεί η ανεργία, είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να ξανακερδίσει τις εκλογές».

Οσον αφορά στην οικονομία, ο «Εκόνομιστ» θεωρεί ότι ο στόχος του 3% για το έλλειμμα φέτος θα επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει αύξηση της ροής των εσόδων.

Οι προβλέψεις του «Εκόνομιστ» κάνουν λόγο για 3,2% φέτος και διατήρησή του κάτω από το 3% από το 2007 και μετά.

Ανοιχτή πληγή για την ελληνική οικονομία το δημόσιο χρέος, το οποίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του «Εκόνομιστ», τα επόμενα χρόνια θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το όριο του 60% του ΑΕΠ, που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ