Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΑ ΛΙΑΝΟΝΤΟΥΦΕΚΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: Το πρώτο στάδιο (κατάληψη Αμμούδας - Αλεβίτσας προς ΒΑ και κατάληψη περιοχής Σαμαρίνας - Γομάρας και Ζαγορίων προς ΝΔ) έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσα σε 8 μέρες. Ειδικότερα από τις 14 μέχρι 20/6 (δηλαδή μέσα σε 6 μέρες) έπρεπε να έχει γίνει η κατάληψη των περιοχών Γομάρας - Σαμαρίνας και Ζαγορίων, και από τις 16/6 μέχρι 18/6 (δηλαδή μέσα σε 2 μέρες) η κατάληψη της τοποθεσίας Αμμούδας - Αλεβίτσας.

***

ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ: Από τις πρώτες κιόλας μέρες των επιχειρήσεων απέτυχε το σχέδιο των Αμερικανών (και της ντόπιας στρατιωτικής ηγεσίας). Ούτε τις προσβάσεις της τοποθεσίας Αμμούδας - Αλεβίτσας δεν κατόρθωσε να πλησιάσει η 15η Μεραρχία, που ενεργούσε στην κατεύθυνση αυτή, μέσα στα χρονικά όρια που της καθόριζε το σχέδιο. Μέχρι τις 22/6 συνεχίζονταν στην περιοχή εκείνη σκληρές μάχες με τα τμήματα του ΔΣΕ, ενώ έπρεπε κατά το σχέδιο από τις 18/6 να είχε καταληφθεί η Αλεβίτσα και η Αμμούδα. Οι μάχες συνεχίστηκαν σφοδρές μέχρι τις αρχές Αυγούστου, χωρίς αποτέλεσμα για τις επιτιθέμενες Μεραρχίες.

***

ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Η ηρωική αντιμετώπιση των επιθέσεων εκ μέρους των τμημάτων του ΔΣΕ είναι ο παράγοντας που επέβαλε στους Αμερικανούς από τις πρώτες κιόλας μέρες των επιχειρήσεων την αλλαγή των σχεδίων και την προσαρμογή των επιχειρήσεών τους στην κατάσταση, που κάθε φορά δημιουργούνταν. Το αρχικό σχέδιο έμεινε έτσι απραγματοποίητο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ