Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δώδεκα αρχαιολόγοι για 27 νομούς!

Την ώρα που η κυβέρνηση αφήνει τον πολιτισμό στο «έλεος» των «χορηγών», η Αρχαιολογική Υπηρεσία εξακολουθεί να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο από την προσφορά και το μεράκι του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού της.

Χαρακτηριστικά για την τραγικότητα της κατάστασης είναι όσα περιγράφει στην Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ καθηγητής Γιώργος Χουρμουζιάδης, για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη Εφορεία «καλύπτει τις ανάγκες έρευνας και προστασίας των παλαιοανθρωπολογικών και σπηλαιολογικών ευρημάτων 27 νομών»(!) αναφέρει ο βουλευτής και συνεχίζει: «Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές της η Εφορεία διαθέτει 12 αρχαιολόγους, δε διαθέτει όμως μόνιμο προϊστάμενο και ειδικούς επιστήμονες, ούτε στοιχειώδεις χώρους για τη στέγαση της λειτουργικής της ανάπτυξης, ούτε μέσο κίνησης και μεταφοράς του επιστημονικού και τεχνικού της προσωπικού αλλά και των ευρημάτων, που είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν από σχετική έρευνα ή από τυχαία περιστατικά (καλλιέργεια, δημόσια έργα, φυσικές καταστροφές)».

Αυτές οι σημαντικές ελλείψεις έχουν σαν αποτέλεσμα «να δυσχεραίνεται το επιστημονικό έργο της Εφορείας και οι ανάγκες της να καλύπτονται "εκ των ενόντων", σε βάρος του παλαιοντολογικού και σπηλαιολογικού πλούτου της χώρας μας».

Τέλος, ο Γ. Χουρμουζιάδης ρωτά τον υπουργό «τι μέτρα σκέφτεται να πάρει, ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των σημαντικών ελλείψεων της Εφορείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ