Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εναρξη με «Πέρσες»

Αρχίζουν (30/6, 1/7) τα Επιδαύρια με τους αισχυλικούς «Πέρσες», σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Στην παράσταση μετέχουν Ελληνες και Τούρκοι ηθοποιοί, καθώς είναι συμπαραγωγή του θεάτρου «Αττις», του Διεθνούς Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης και της Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη (11/ 5) στο βυζαντινό ναό της Αγίας Ειρήνης, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης. Παίζουν 14 νέοι ηθοποιοί: Ντεβρίμ Νας, Μελέτης Ηλίας, Σάββας Στρούμπος, Κερέμ Καραμποκά, Αντώνης Μυριαγκός, Γιίτ Οτσενέρ, Μιλτιάδης Φιορεντζής, Ερόλ Μπαμπάογλου, Νικηφόρος Βλάσσης, Κανέρ Κανταρλί, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Φερντί Γιλντίζ, Παύλος Σταυρόπουλος, Γκιουβέν Ιντσέ. Η μετάφραση είναι των Ελένης Βαροπούλου -Γκιουγκόρ Ντιλμέν Καλιονσού, τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα και η μουσική του Τάκη Βελλιανίτη.

«Στους Πέρσες» - σημειώνει ο σκηνοθέτης - ο Αισχύλος αναφέρεται στο θάνατο και στο τελετουργικό της ταφής. Αποκαλυπτικό προμήνυμα θανάτου το γήρας (η γερασμένη Ατοσσα, οι γέροντες του χορού), το όνειρο της Ατοσσας, το μάταιο κάλεσμα του νεκρού Δαρείου, η συντριμμένη ψυχολογία του Ξέρξη, η μεταφυσική - θεοκρατική μοιρολατρία των Περσών. Την ασέληνη νύχτα ταράζουν οι ψυχές των νεκρών Περσών. Η αυτοκρατορία πεθαίνει και οι γέροντες, η Ατοσσα, ο Ξέρξης, όλοι σε χορό του θανάτου, επιμελούνται τον δικό της και δικό τους ενταφιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ