Σάββατο 24 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρές μάχες μέσα στη Βαγδάτη

Οι μάχες μαίνονται και μέσα στην πρωτεύουσα

Associated Press

Οι μάχες μαίνονται και μέσα στην πρωτεύουσα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την ιρακινή πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, μετά τις σφοδρές μάχες που σημειώνονταν από το πρωί, χτες, σε διάφορα σημεία της πόλης μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων. Οι μάχες ξέσπασαν ενώ εδώ και μέρες εφαρμόζονται στη Βαγδάτη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 75.000 στρατιωτών, με στόχο, όπως διατείνεται η ιρακινή ηγεσία, «να απομακρυνθούν από την πόλη όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία».

Σύμφωνα με τις λιγοστές υπάρχουσες πληροφορίες, αντάρτες, από νωρίς το πρωί, έστησαν οδοφράγματα και άνοιξαν πυρ κατά των κατοχικών, κυρίως στην οδό Χάιφα, μία από τις κεντρικότερες της πόλης, δίπλα στην «Πράσινη Ζώνη», όπου βρίσκονται όλα τα υπουργεία, η αμερικανική πρεσβεία κλπ. Πολύωρες μάχες σημειώνονταν μέχρι το βράδυ και στη νότια συνοικία Ντούρα της πρωτεύουσας. Αν και ανταλλαγές πυρών με αντάρτες σημειώνονται συχνά στη Βαγδάτη, χτες η ένταση και η διάρκεια των μαχών ήταν εξαιρετικά μεγάλη, οδηγώντας πολλούς στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για συντονισμένη ανταρτική επιχείρηση.

Ο αλ Μάλικι διέταξε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι τουλάχιστον τις 6 τα ξημερώματα, κάτι που οδήγησε χιλιάδες πιστούς που βρίσκονταν στα τεμένη για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, να αρχίσουν μαζικά να τρέχουν προς τα σπίτια τους. Συνολικά, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι χωρίς να διευκρινίζεται η εθνικότητά τους, ούτε πόσοι τραυματίστηκαν.

Οι συγκρούσεις άρχισαν λίγο μετά τις εκτιμήσεις του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγού Τζορτζ Κέισι, ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου, πιθανώς θα υπάρχει δυνατότητα μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων». Ο Κέισι κατηγόρησε, πάλι, το Ιράν «για εμπλοκή σε επιθέσεις» κατά κατοχικών διά μέσου συνεργατών του.

Επιθέσεις και εκτελέσεις

Βόμβα εξερράγη έξω από σουνιτικό τέμενος στο χωριό Χίμπχιμπ κοντά στη Μπαακούμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 πολίτες και να τραυματιστούν 20. Στη Βασόρα, η οποία επίσης έχει τεθεί εδώ και τουλάχιστον 3 βδομάδες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε κεντρικό σημείο κοντά σε πρατήριο καυσίμων, σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας 18. Ωρες νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι τα «έκτακτα μέτρα στη Βασόρα αποδίδουν καρπούς».

Εκτός αυτών, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα στη Βαγδάτη, ενώ σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας εντοπίστηκαν περισσότερα από 10 πτώματα ανδρών και γυναικών που, προφανώς, είχαν εκτελεστεί. Επίσης, νεκροί, φέροντας σημάδια βασανισμού, βρέθηκαν και 5 υπάλληλοι σε εγκαταστάσεις του υπουργείου Βιομηχανίας, που είχαν απαχθεί την Τετάρτη, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των απαχθέντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ