Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Δυσβάσταχτες για τα λαϊκά στρώματα οι τιμές των εισιτηρίων

Με συγκεκριμένα στοιχεία η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη παρουσίασε χτες την κατάσταση που διαμορφώνεται για νησιώτες και ναυτεργάτες μετά και τα νέα εφοπλιστόδουλα μέτρα της κυβέρνησης

Οι συνέπειες της απελευθέρωσης γίνονται ήδη αισθητές στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, τόσο στις ακτοπλοϊκές, όσο και στις πορθμειακές γραμμές

Eurokinissi

Οι συνέπειες της απελευθέρωσης γίνονται ήδη αισθητές στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, τόσο στις ακτοπλοϊκές, όσο και στις πορθμειακές γραμμές
Την ασύδοτη κερδοφορία των εφοπλιστών σε βάρος των επιβατών, που πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια, των ναυτεργατών που βιώνουν την ανεργία αλλά και των νησιωτών που δεν έχουν επαρκή δρομολόγια, κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, με αφορμή σχετική Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ που συζητήθηκε στη Βουλή. Στάθηκε ιδιαίτερα στις απαράδεκτες αυξήσεις εισιτηρίων προς την Σαλαμίνα και την Αίγινα, εξαναγκάζοντας τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να παραδεχτεί τις δυσβάσταχτες για τα λαϊκά στρώματα τιμές, τις οποίες όμως έσπευσε να αποδώσει στη λειτουργία «καρτέλ».

Η απελευθέρωση, πηγή του προβλήματος

Στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «οι τιμές των εισιτηρίων, είναι "φωτιά", ενώ την ίδια στιγμή έχουν εξασφαλίσει τρελά κέρδη οι ακτοπλοϊκές εταιρίες». Παράλληλα δήλωσε ότι τα μέτρα απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας κάθε άλλο παρά συνέβαλλαν στην επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Αναφερόμενη στους ναυτεργάτες, η Ελπίδα Παντελάκη μίλησε για «ανεργία στην καρδιά του καλοκαιριού. Το ΓΝΕΕ έχει αυτή τη στιγμή 2.048 εγγεγραμμένους από 2.900 που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Από αυτούς, επιδοτούμενοι είναι οι 1.124. Διότι άνεργος είναι μέχρι έξι μήνες. Μετά δεν είναι άνεργος».

«Η πηγή όμως όλων αυτών των δεινών ποια είναι; Δεν είναι η απελευθέρωση; Δεν είναι ο νόμος 3577/1992;», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ. Απευθυνόμενη μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το ερώτημα του αν «αμφισβητείται από το ΠΑΣΟΚ αυτή η απελευθέρωση». Αντίθετα σημείωσε «σπρώχνετε την κυβέρνηση στο να κάνει ακόμα χειρότερα». Συμπερασματικά επισήμανε ότι «για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακτοπλοΐας, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει προς όφελος του λαού, μόνο όταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι κοινωνικό αγαθό, όταν είναι κοινωνική δημόσια υπηρεσία».

Εφοπλιστικό «πλιάτσικο» σε Αίγινα - Σαλαμίνα

Η Ελπίδα Παντελάκη στάθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα της σύνδεσης της Αίγινας και της Σαλαμίνας τονίζοντας πως εδώ «δε μιλάμε απλώς για ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά για αστική συγκοινωνία» ενώ «οι αυξήσεις κάνουν την κατάσταση τραγική σε αυτούς που έρχονται εδώ να δουλέψουν». Στη Σαλαμίνα είπε «το εισιτήριο από 1,15 ευρώ πήγε στα 1,60 ευρώ δηλαδή αύξηση 39%. Ο επιβάτης που μεταφέρεται απέναντι και έχει και μηχανή θέλει 200 ευρώ το μήνα». Στην Αίγινα, σημείωσε, το εισιτήριο «έχει πάει στα 14 ευρώ. Ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος που δουλεύει και πηγαινοέρχεται. Τα 14 ευρώ την ημέρα είναι 280 ευρώ το μήνα δηλαδή το 46,5% του βασικού μισθού. Ελεος! Εμείς λέμε ότι πρέπει να μειωθούν τα εισιτήρια στο 50%».

Η τοποθέτηση της Ελπ. Παντελάκη προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος υποστήριξε ότι το υπουργείο παρακολουθεί την κατάσταση και «εάν παρατηρήσουμε ότι υπάρχει καρτέλ και το παρατηρούμε ότι υπάρχει» τότε «τους παραπέμπουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με κίνδυνο να επιβληθούν ποινές που μπορεί να φτάσουμε μέχρι το 10% του τζίρου». Μάλιστα προσπερνώντας τις καταγγελίες για πανάκριβα εισιτήρια, υποστήριξε ότι σε σχέση με πέρυσι η αύξηση των εισιτηρίων στις γραμμές αυτές «θα είναι μηδέν» (!) αφού το υπουργείο προτίθεται να... παρέμβει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζική παρέμβαση σε Πέραμα- Παλούκια για τα εισιτήρια(2011-01-25 00:00:00.0)
Στη δίνη της «απελευθέρωσης»(2006-08-11 00:00:00.0)
Υπόθεση όλων η απόκρουση της επίθεσης(2006-06-17 00:00:00.0)
Ολο το Αιγαίο στους εφοπλιστές(2006-04-15 00:00:00.0)
Δρομολόγια κατά τα κέφια των εφοπλιστών(2006-02-05 00:00:00.0)
Δικομματικός καυγάς στις πλάτες των νησιωτών(2005-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ