Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Αλλότριο καθήκον ο γιατρός Εργασίας

Την αντίθεσή της εκφράζει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του νοσοκομείου και ζητά την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

Στιγμιότυπο απ' την ημερίδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια, που οργάνωσαν στον «Ευαγγελισμό» από κοινού η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, το Σωματείο Εργαζομένων και η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ στις 8/12/2005
Στιγμιότυπο απ' την ημερίδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια, που οργάνωσαν στον «Ευαγγελισμό» από κοινού η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, το Σωματείο Εργαζομένων και η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ στις 8/12/2005
Με την ανάθεση καθηκόντων γιατρού Εργασίας σε γιατρό του παθολογικού τομέα, τα οποία θα ασκεί παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά του, προχωρά η Διοίκηση του «Ευαγγελισμού», αντί να προωθήσει τις απαραίτητες προσλήψεις γιατρών και τεχνικών Ασφαλείας καταγγέλλει με αναφορά της προς την Επιθεώρηση Εργασίας η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΕΥΑΕ).

Η εκ των ενόντων προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του νοσοκομείου γίνεται μετά τους ελέγχους που έκανε η Επιθεώρηση Εργασίας και διαπίστωσε ότι τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου είναι στην κυριολεξία γυμνά από υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας, ενώ δεν έχει γίνει εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου. Στον «Ευαγγελισμό», με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα έπρεπε να υπάρχουν, τουλάχιστον, δύο γιατροί Εργασίας και τρεις τεχνικοί Ασφαλείας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Με τη μη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας η Διοίκηση του «Ευαγγελισμού» και το υπουργείο Υγείας έρχονται να ακυρώσουν τόσο την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας όσο και τη σημασία και την αναγκαιότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προστασίας της υγείας και της ασφάλειας της επαγγελματικής υγείας των εργαζομένων του νοσοκομείου, σημειώνει η ΕΥΑΕ στην αναφορά της προς την Επιθεώρηση Εργασίας και ζητά να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

Επίσης, με ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους η ΕΥΑΕ επισημαίνει ότι δε γίνεται καμία συστηματική καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων παρότι συμβαίνουν δεκάδες καθημερινά (τρυπήματα από βελόνες, μυοσκελετικά, μεταδοτικές ασθένειες όπως φυματίωση, ηπατίτιδα Β και C, βρουκέλωση κλπ.). Δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου που υποχρεούται να έχει ο εργοδότης - διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει σε άλλο σημείο και υπογραμμίζει: «Η επιβάρυνση της υγείας και η πιθανότητα ατυχημάτων αυξάνεται λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, των βαρδιών και των εφημεριών, της εργασίας μη μόνιμου προσωπικού (προγράμματα stage), όπως και λόγω της ιδιωτικοποίησης τμημάτων του νοσοκομείου που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (π.χ. καθαριότητα).

Η ΕΥΑΕ εκφράζει την αντίθεσή της στην ανάθεση καθηκόντων γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας σε ιδιωτικές εταιρίες (Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης) και υπογραμμίζει: «Τα νοσοκομεία είναι χώροι ανθυγιεινοί και επικίνδυνοι. Γι' αυτό και στις διεκδικήσεις των συνδικάτων θα πρέπει να έχουν ξεχωριστή θέση τα αιτήματα για χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων, ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά επαγγέλματα με εξάωρο συνεχές ωράριο, πενθήμερο, 30ωρο και σύνταξη στα 50 οι γυναίκες και στα 55 οι άντρες. Δεν είναι τυχαίο ότι γενικά στους Δημόσιους Οργανισμούς δεν υφίσταται η έννοια του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ