Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ποιος θέλει χώρια φοιτητές και σπουδαστές;

Η διαπάλη στις γραμμές του σπουδαστικού - φοιτητικού κινήματος και σ' αυτή τη φάση της ανόδου των κινητοποιήσεων δεν είναι αμελητέα. Μέσα από αυτή τη διαπάλη αποκαλύπτεται και ο ρόλος των διαφόρων δυνάμεων που δρουν στις σχολές, η αντίληψή τους για το κίνημα και για τους συμφοιτητές τους.

Ενδεικτική αυτής της διαπάλης είναι η συζήτηση, την περασμένη Δευτέρα, στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας. Εκεί, λοιπόν, ενώ κατ' αρχάς υπήρξε πλήρης συμφωνία στο πλαίσιο αιτημάτων και στις μορφές πάλης που προτείνονταν, εμφανίστηκαν οι δυνάμεις της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ) να απαιτούν ουσιαστικά να καταδικαστεί παράλληλα και να διαλυθεί (!) κάθε άλλη προσπάθεια συντονισμού, «φωτογραφίζοντας» το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ! Φοιτητές της ΠΚΣ πρότειναν αμέσως μετά την κινητοποίηση της Πέμπτης να καλέσουν τους συλλόγους των ΤΕΙ σε κοινό συντονισμό. Οι της ΕΑΑΚ δεν το δέχτηκαν. Οι δυνάμεις της ΠΚΣ εξήγησαν ότι: Καμιά Γενική Συνέλευση δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση καταδίκης των ΤΕΙ. Φοιτητές και σπουδαστές δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, έχουν κοινά αιτήματα και δε νοείται να απορρίπτουν οι φοιτητές τους σπουδαστές από τον αγώνα! Οι της ΕΑΑΚ και πάλι δεν το δέχτηκαν.

Μήπως τελικά το πραγματικό τους πρόβλημα ήταν το πώς θα «θέσουν» εκτός Συντονιστικού την ΠΚΣ; Αν αυτός ήταν ο στόχος τους, δεν τους βγήκε! Γιατί το κοινό πλαίσιο με τα αιτήματα και τις μορφές πάλης που καταλήχθηκε υπερψηφίστηκε μαζικά από τους φοιτητές στην πλειοψηφία των Γενικών Συνελεύσεων φυσικά και από τις δυνάμεις της ΠΚΣ. Οι φοιτητές δε στοιχίζονται πίσω από τις ταμπέλες που θα ήθελε η ΕΑΑΚ να τους κρεμάσει, αλλά πίσω από τα αιτήματα που εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αιτήματα που η ΠΚΣ και τα Συντονιστικά παλεύουν εδώ και χρόνια στο κίνημα.

Αν κάποιοι, λοιπόν, νομίζουν ότι μπορούν να «ηγεμονεύσουν» στο κίνημα κρατώντας τους σπουδαστές απ' έξω, στήνοντας «μαγαζάκια» και προτείνοντας στα Συντονιστικά τις αποφάσεις που βγάζουν στα γραφεία τους (κι όχι τις αποφάσεις των συλλόγων που εκπροσωπούν), απλά γελιούνται...


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ