Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Η Αθήνα του τότε...

Εμπόρευμα η γραφικότητα της Πλάκας. Οικόπεδα με ευκολίες πληρωμής. Μαλλούρες και γενειάδες. Μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο. Η Βουλιαγμένης ταχείας κυκλοφορίας. Ο Μίκης Θεοδωράκης ελεύθερος. Τα έκτακτα στρατοδικεία. Φόβος και τρόμος για το LSD. Με ένα 3-0 άνοιξε ο δρόμος για το Γουέμπλεϊ. Τριάντα χρόνια του «Θεάτρου Τέχνης». Η νύχτα με τα τανκς στο Πολυτεχνείο. Η μισή Ελλάδα στην Αττική. Το πρόβλημα της στέγης. Κύμα πολυήμερων απεργιών. Το Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη. Η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Είναι ελάχιστα από τα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που γράφει στο καινούριο του βιβλίο ο Αθηναιογράφος Γιάννης Καιροφύλας με τίτλο: «Η Αθήνα στη δεκαετία του '70» (εκδόσεις «ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ»).

«Στους Αθηναίους και τις Αθηναίες γηγενείς και μη, που ζουν, αν αυτό λέγεται ζωή, στη σημερινή Αθήνα, την πόλη που χτίστηκε πριν 170 περίπου χρόνια για να είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας και όχι μια άναρχα δομημένη τσιμεντούπολη...», αφιερώνει το βιβλίο του ο συγγραφέας που μας γυρίζει πίσω, θεέ μου πόσο μακριά μας φαίνεται. Πραγματικά άλλος αιώνας.

Είναι αλήθεια πως στη δεκαετία του '70 η Αθήνα έζησε γεγονότα που κυριολεκτικά άλλαξαν την πορεία του τόπου και την τύχη του λαού και σημαδεύτηκε από την πτώση της δικτατορίας και της εισβολής στην Κύπρο. Πολλά άλλα μικρής ή μεγάλης σημασίας γεγονότα επηρέασαν τη ζωή στην πρωτεύουσα εκείνη την περίοδο.

Μα σε τούτο τον καλαίσθητο τόμο θα δοθούν χρήσιμες πληροφορίες για εκείνους που δεν έζησαν εκείνα τα χρόνια. Εκτός από τα ιστορικά γεγονότα, θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την πολεοδομική αναρχία, τα επιτεύγματα των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, τις αλλαγές που ξάφνιασαν στο χώρο του θεάματος και της ψυχαγωγίας. Επίσης, θα ρίξουν μια ματιά στο αστυνομικό δελτίο της εποχής, αλλά και με θλίψη θα γίνουν μάρτυρες της καταστροφής κάποιων όμορφων συνοικιών...

«Σ' ένα απλό μαγαζί το "Ρήγα", της Πλάκας, όπου τα κέντρα διασκεδάσεως περνούσαν τότε μια μεγάλη κρίση, πήγαιναν πολλοί κάθε Δευτέρα και άκουγαν την απέριττη φωνή του Αντώνη Καλογιάννη και την υποβλητική απαγγελία του Μάνου Κατράκη στη "Συμφωνία της Ελευθερίας" του Μίκη Θεοδωράκη με στίχους Γιώργου Σεφέρη. Ηταν η συμφωνία που γράφτηκε την εποχή της δικτατορίας "Επιφάνεια"», σημειώνει ο συγγραφέας για τη δύσκολη χρονιά του 1975.

Σημειώνουμε ότι στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν φωτογραφίες (από το αρχείο «ΕΛΙΑ» των προσώπων του '70 που σφράγισαν, θετικά η αρνητικά, τη ζωή μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «Αρκαδίες» του Μίκη στον τόπο που δημιουργήθηκαν(2023-08-23 00:00:00.0)
Συναυλία για τα 89 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη(2014-07-30 00:00:00.0)
Θερμό χειροκρότημα για τον «Ζορμπά»(2014-07-01 00:00:00.0)
Μουσική «Ιερά οδός»(2012-12-07 00:00:00.0)
Τραγούδια ελπίδας και αγώνα(2002-07-19 00:00:00.0)
Τραγούδια που νίκησαν το χρόνο και το θάνατο(2002-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ