Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» - «ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να κηρύξουν 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της εκπαίδευσης

Αίτημα να κηρύξουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία ενάντια στον προωθούμενο νέο νόμο - πλαίσιο και τις αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια, κατέθεσαν με επιστολές τους προς την Εκτελεστική Γραμματεία της ΓΣΕΕ η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) και προς την Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ).

Η ΔΑΣ και η ΤΑΔΗΣΥ επισημαίνουν στις επιστολές τους ότι:

«Η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκδηλώνεται στην Παιδεία με ιδιαίτερα επικίνδυνα μέτρα, που στρέφονται κατά του δικαιώματος της μόρφωσης των παιδιών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, κατά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Ο νέος νόμος - πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που προωθούν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποσκοπούν στην εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε ένα Πανεπιστήμιο υποταγμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων, των συμφερόντων του κεφαλαίου. Παρέχοντας αντί για ουσιαστική γνώση, κατάρτιση με ημερομηνία λήξης.

Ταυτόχρονα, με το νόμο - πλαίσιο ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, για δίδακτρα, για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, για διωγμό των εργαζόμενων φοιτητών και άλλες αντιδραστικές αλλαγές».

Η ΔΑΣ και η ΤΑΔΗΣΥ τονίζουν ότι «η πάλη για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, η ΔΑΣ και η ΤΑΔΗΣΥ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν επιλέξει «το δρόμο της κοινής συντονισμένης δράσης με το φοιτητικό κίνημα και καταβάλλουν προσπάθειες για να αναπτυχθεί ένα μαζικό - μαχητικό κίνημα που διεκδικεί:

  • Να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο, να μην καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Παιδεία, δημόσια, δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Πτυχία με αξία που θα αποτελούν τη μόνη προϋπόθεση για δουλιά στο επιστημονικό αντικείμενο.

Ο αγώνας αυτός συμβαδίζει με τον αγώνα για πλήρη - σταθερή εργασία με δικαιώματα».

«Παίρνοντας υπόψη τις σοβαρές εξελίξεις και την εντεινόμενη επιθετικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», η ΔΑΣ και η ΤΑΔΗΣΥ ζητούν τη σύγκληση των διοικήσεων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντίστοιχα, για τη λήψη απόφασης για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ