Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Αντιδραστικότερο Σύνταγμα θέλει το ΠΑΣΟΚ

Παρουσιάστηκαν χτες από τον Γ. Παπανδρέου οι προτάσεις του για τα υπό αναθεώρηση άρθρα

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, που στα κεντρικά θέματα ταυτίζονται με τις προτάσεις της κυβέρνησης και ανοίγουν το δρόμο για να προχωρήσουν συνταγματικές «μεταρρυθμίσεις», που θα προσαρμόζουν το Ελληνικό Σύνταγμα στα νέα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά νομοθετήματα και μέτρα της ΕΕ, παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση, πρότεινε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ίδρυση «μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων». Με την πρότασή του αυτή το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το ΠΑΣΟΚ επίσης προτείνει και ζητάει τη συνταγματική κατοχύρωση «της αποκέντρωσης της περιφερειακής οργάνωσης του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» με τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Νομαρχίες, στους οποίους, όπως έχει αναφέρει ο Γ. Παπανδρέου στο πρόσφατο παρελθόν, θα δοθεί η δυνατότητα να φορολογούν τους πολίτες. Καθώς και την «καθιέρωση περιφερειακής αυτοδιοίκησης ως δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης», δηλαδή ακόμα παραπέρα συγκεντροποίηση της εξουσίας.

Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η «αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση του Κοινοβουλίου και άμεση εκλογή του», στηρίζοντας ουσιαστικά την αλλαγή του πολιτεύματος και την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ επίσης μέσα από τις θέσεις του αναφέρει ότι δε στηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης για «αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας» και όπως υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου αυτό που χρειάζεται είναι «ένα εκλογικό σύστημα που να δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες στους πολίτες». Η «αλλαγή του εκλογικού συστήματος» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ βέβαια σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται στην καθιέρωση της «απλής αναλογικής».

Στα πλαίσια της «αναβάθμισης της ποιότητας της Δημοκρατίας» το ΠΑΣΟΚ προτείνει «τη μείωση του αριθμού στα τρία πέμπτα των βουλευτών που απαιτείται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», καθώς και τη «δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για σοβαρό θέμα μετά από αίτηση αριθμού πολιτών που θα είναι στο 5% του εκλογικού σώματος», όπως επίσης ότι και το «3% του εκλογικού σώματος» να έχει τη δυνατότητα να καταθέτει «προτάσεις νόμου» προς συζήτηση στη Βουλή. Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ είναι τα κόμματα που τάχτηκαν κατά των δημοψηφισμάτων για μεγάλα θέματα, όπως ήταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ και το «ευρωσύνταγμα». Επίσης το ΠΑΣΟΚ προτείνει να δοθεί το «δικαίωμα του εκλέγεσθαι» από τα 21 χρόνια αντί των 25 που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ προτείνει να «αναγνωριστεί ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων». Στις προτάσεις κάνει αναφορά στο διαχωρισμό των ρόλων «Κράτους και Εκκλησίας», αλλά περιορίζει το... διαχωρισμό στην «αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου με διαβεβαίωση στο Σύνταγμα».

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει μέσα από την αναθεώρηση να υπάρξει η «εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, το οποίο εμπεριέχει και την έννοια του ελάχιστου εισοδήματος», το οποίο, όπως ισχυρίζονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα περιορίσει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε, χτες, την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα στην υπόθεση των υποκλοπών και των Πακιστανών, όταν η κυβέρνηση ακολουθώντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζοντας τις συμφωνίες που εκείνο έχει υπογράψει (ως προηγούμενη κυβέρνηση), μετέτρεψε τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι», που μέσα σ' αυτό δρουν μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ