Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Κόλαφος για το «δίκτυο των ιπτάμενων φυλακών» της CIA

ΠΑΡΙΣΙ.--

Κόλαφος η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις ιπτάμενες φυλακές της CIA, που μετέφεραν «υπόπτους για τρομοκρατία», και τους μυστικούς χώρους κράτησης. Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος, φέρονται να «έκλεισαν τα μάτια» ή ακόμα και να «συνεργάστηκαν» για την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε χτες στο Συμβούλιο της Ευρώπης από τον Ελβετό γερουσιαστή Ντικ Μάρτι, έπειτα από έρευνα επτά μηνών. Η έρευνα αυτή βασίζεται σε καταθέσεις κρατουμένων (αναφέρονται αναλυτικά), σε δημοσιεύματα εφημερίδων και σε πληθώρα στοιχείων από τις εμπλεκόμενες χώρες.

«Είναι πλέον σαφές - αν και είμαστε ακόμη μακριά από την αποκατάσταση όλης της αλήθειας - ότι οι αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών συμμετείχαν ενεργά, μαζί με τη CIA, σε παράνομες ενέργειες και ότι άλλες τις αγνόησαν παρόλο που γνώριζαν ή δε θέλησαν να γνωρίζουν», αναφέρει ο Ντικ Μάρτι στην έκθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι οι 14 χώρες «έχουν χρέος να πραγματοποιήσουν μία σοβαρή και διάφανη έρευνα» σχετικά με την υπόθεση.

Πολύ συγκεκριμένα η έκθεση κατηγορεί, για «παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων» κατά την παράνομη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατική δράση, τις εξής επτά χώρες: Σουηδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Γερμανία και Τουρκία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην έκθεσή του ο Ντικ Μάρτι υποστηρίζει ότι ευθύνες μπορούν να αποδοθούν και σε άλλες χώρες για συνεργία, με ενεργητική ή παθητική μορφή, σε μυστική κράτηση προσώπων ή σε παράνομη μεταφορά τους, όπως οι Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα.

«Τα κράτη με τα μέσα που διαθέτουν θα μπορούσαν να έχουν προ πολλού εξακριβώσει την αλήθεια. Αυτό δε συνέβη. Τώρα έχουν την υποχρέωση να το πράξουν», δήλωσε ο Ντικ Μάρτι.

Ο Ελβετός βουλευτής κατήγγειλε, επίσης, την απουσία πνεύματος συνεργασίας, όπως είπε, εκ μέρους πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ρουμανία, στη διάρκεια της έρευνάς του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες εδώ και μήνες, δηλαδή από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά η υπόθεση, οι περισσότερες άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Βρετανία, έχουν «αποκρούσει» τα συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 27 του Ιούνη.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν αποδείξεις που στηρίζουν τις υποψίες ότι μυστικά στρατόπεδα της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας βρίσκονταν ή ενδεχομένως εξακολουθούν να βρίσκονται στην Πολωνία και τη Ρουμανία, παρότι οι δύο αυτές χώρες «επισήμως» έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο Ντικ Μάρτι κατόπιν των ερευνών για συγκεκριμένες υποθέσεις, φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το «δίκτυο» των μυστικών πτήσεων των Αμερικανών βασίζεται σε μία «εντελώς ιδιότυπη» προσέγγιση, που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ