Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν;

Ανοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα η κυβέρνηση για την αποστολή πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων

Πιέσεις για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν δέχεται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η κυβέρνηση, η οποία αποφεύγει να αποσαφηνίσει τη στάση της αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα της σημαντικής ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων σχεδιάζεται να γίνει το καλοκαίρι και στοχεύει στη «σημαντική επέκταση της παρουσίας και του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», καθώς «κινείται στο νότο της χώρας και βάζει πρόσθετους στόχους».

Η απάντηση της κυβέρνησης, που ήδη έχει αποστείλει εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, στο αίτημα των ΝΑΤΟικών, συζητήθηκε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στην προχτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, ακριβώς ενόψει της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε σχετικά χτες από το «Ρ», απέφυγε να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ότι συζητήθηκε αυτό το θέμα, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «δεν έχω κάτι τέτοιο. Σας είπα ότι συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα αρμοδιότητας των δύο υπουργείων». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να «ανταποκριθεί» στο αίτημα για αποστολή πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη παρουσία και μένουμε σε αυτό».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει την αποστολή «μάχιμων» στρατιωτικών δυνάμεων και ως «αντιστάθμισμα» προσφέρει είτε στρατιωτικά αεροπλάνα «C-130» είτε ελικόπτερα «Απάτσι»... Ωστόσο οι πιέσεις είναι αφόρητες και τα πάντα είναι ανοιχτά, με δεδομένη την «προθυμία» της κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις υπό τις εντολές των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ