Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με παλιά υλικά και η «νέα στρατηγική»

Συνέχεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με στόχο τελικά να καταλήξουν οι δυο χώρες στην «επιδιαιτησία» του δικαστηρίου της Χάγης, αποτελεί η πρόταση που διατύπωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου για «επέκταση των χωρικών υδάτων», μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη χάραξη «νέας στρατηγικής» στην εξωτερική πολιτική.

Ο Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και παρουσιάζοντας τη «νέα στρατηγική», πρότεινε να υπάρξει από την ελληνική κυβέρνηση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πριν την παραπομπή στο δικαστήριο της Χάγης, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για «επέκταση των χωρικών υδάτων», ουσιαστικά οδηγεί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, ένα παζάρι για τον καθορισμό τους, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει και νέα θέματα. Είναι γνωστό ότι ο καθορισμός του εύρους των χωρικών υδάτων θα επιδράσει τελικά και στον καθορισμό του εύρους του «εναέριου χώρου» στο Αιγαίο.

«Ηταν δική μας απόφαση, στρατηγική μας και θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να πάρει αυτή την πρωτοβουλία, ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας συνδέεται με το θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του.

Χτες, πάντως, απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος για το «εύρος» της επέκτασης και ανέφερε: «Ανάλογα με το ποια είναι τα όρια των χωρικών μας υδάτων, αυτό θα έχει σχέση και με το εύρος της υφαλοκρηπίδας. Αν τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια, η υφαλοκρηπίδα θα έχει μια x ακτίνα, εάν είναι 12 μίλια ή 8 μίλια θα έχει μια άλλη ακτίνα». Χωρίς λοιπόν να καθορίζει το εύρος των χωρικών υδάτων, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό, πριν πάμε στο συνυποσχετικό, πριν πάμε στο δικαστήριο της Χάγης, εμείς να έχουμε ασκήσει το δικαίωμά μας για την επέκταση των χωρικών υδάτων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη «στρατηγική» ο Γ. Παπανδρέου την ενέταξε στην προώθηση ενός «νέου Ελσίνκι», στη συνέχεια δηλαδή των συμφωνιών και της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια «στρατηγική», η οποία είναι υποταγμένη στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που μετέτρεψαν το Αιγαίο σε ΝΑΤΟική θάλασσα. Με τη συμφωνία της Μαδρίτης το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, με τη συμφωνία του Ελσίνκι «συνοριακές διαφορές» ανάμεσα στις δυο χώρες, με αποτέλεσμα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μπουν στο άρμα του ιμπεριαλισμού και στην αμερικανική και ΝΑΤΟική επιδιαιτησία, και σήμερα προτείνει τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

«Τρικ» η πρόταση της επέκτασης των χωρικών υδάτων

«Τρικ» χαρακτηρίζονται από έμπειρους διπλωμάτες η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου για την υιοθέτηση μιας διακομματικής νέας στρατηγικής για τα Ελληνοτουρκικά, καθώς και η πρόταση που διατύπωσε για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πριν την παραπομπή στο δικαστήριο της Χάγης της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση, πριν την υπογραφή του συνυποσχετικού με την Τουρκία. Στο πλαίσιο της επιδίωξης ενός συνυποσχετικού, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, απαιτείται διάλογος με την Τουρκία, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Με άλλα λόγια, αυτό που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ελληνοτουρκικός διάλογος για να καθοριστεί το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων, κάτι που απαιτείται προκειμένου να διαμορφωθεί η νομική βάση επί της οποίας το Διεθνές Δικαστήριο θα οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.

Οπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχαν γνώση των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων επί κυβερνήσεων Σημίτη, το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων ήταν πολύ κοντά στο να συμφωνηθεί διμερώς, λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές του Μάρτη του 2004. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αυτά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγήσει σε συμφωνία για ευθυγράμμιση του ελληνικού εναέριου χώρου με τα χωρικά ύδατα, τα οποία ανάλογα με τις «ιδιομορφίες» του Αιγαίου σε κάποια σημεία θα παραμείνουν 6 ναυτικά μίλια, σε κάποια άλλα θα επεκταθούν κατά δύο με τρία μίλια, πέραν των 6.

Στόχος, λοιπόν, της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, είναι η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών σχετικά με το συνυποσχετικό για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, από το σημείο που είχαν σταματήσει, πριν η κυβέρνηση Σημίτη χάσει τις εκλογές.

  • Αύριο ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στις 11 π.μ., στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ