Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Μπούσουλας η «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας»

Προσανατολισμένη στην ενίσχυση των λεγόμενων ανταγωνιστικών και δυναμικών επιχειρήσεων, στην ουσία, δηλαδή, των μεγάλων εμπορικών μονάδων - αλυσίδων θα είναι και η κατανομή των κονδυλίων του Δ΄ ΚΠΣ που αφορούν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπαν χτες, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας της Γραμματείας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Μ. Βολουδάκης στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Από το Γ΄ στο Δ΄ ΚΠΣ».

Ο Γ. Παπαθανασίου, αφού εγκωμίασε τη δράση και τα «επιτεύγματα» του εφοπλιστικού κεφαλαίου, λέγοντας ότι η ναυτιλία είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η χώρα φαίνεται να διακρίνεται μέχρι σήμερα, στη συνέχεια επιχείρησε να εξωραΐσει την πολιτική των αντιδραστικών και ταξικών αναδιαρθρώσεων και των ανατροπών στην Παιδεία σε μια περίοδο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές.

Ο υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νόμο - πλαίσιο για την Παιδεία, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων της νεολαίας όλο το τελευταίο διάστημα, όπως «την αξιολόγηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», τη «στενή συνεργασία Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων», τη δημιουργία «κοινών μεταπτυχιακών σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», τη «διά βίου μάθηση» κλπ. Ρυθμίσεις, δηλαδή, που, σύμφωνα και με τον ίδιο, κινούνται στην ίδια λογική των ιδιωτικοποιήσεων, των συμπράξεων και της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Στη λογική, δηλαδή, της ενίσχυσης και καλύτερης εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, της αγοράς, της δημιουργίας ενός «διεθνούς ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος» στο πλαίσιο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Ως βασικούς άξονες στους οποίους θα στηριχτεί και ο σχεδιασμός του Δ΄ ΚΠΣ ο Μ. Βολουδάκης ανέφερε την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας», την «απλούστευση των διαδικασιών» και την «ενίσχυση της παραγωγής και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας». Ενδεικτικό του κυβερνητικού προσανατολισμού είναι το «όραμα» που ανέπτυξε ο ίδιος για δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη της χώρας σε τόπο παραγωγής «επώνυμων προϊόντων και υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ