Σάββατο 3 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μοντέλο βαθύτερης ενσωμάτωσης στο σύστημα κρατικής εξουσίας

«Ισχυρή» Αυτοδιοίκηση για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει δήμοι - επιχειρήσεις, που θα φορολογούν τους δημότες και θα «δρουν» σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο

Την «ισχυροποίηση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από την «αποκέντρωση» σε αυτήν της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, «εγγυήθηκε» χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής του κόμματός του για το θεσμό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας μπροστά στους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους του κόμματός του, τους κάλεσε να «επωμιστούν το μεγάλο βάρος της μεγάλης μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στη δημόσια διοίκηση», παρουσιάζοντας ένα «νέο μοντέλο διακυβέρνησης», το οποίο όμως κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική που εφαρμόζουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει μοναδικό στόχο ο θεσμός να πρωτοστατήσει στην ακόμα παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Το μοντέλο που, κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα υπηρετήσει αυτό το «στόχο» στηρίζεται, όπως το παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου, στη δημιουργία μεγαλύτερων δήμων, που θα μπορούν ως επιχειρησιακές μονάδες να ασκήσουν - φορολογώντας τους δημότες και σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο - μια σειρά κρατικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. Στη συγκρότηση αιρετής περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που θα λειτουργεί ως εγγυητής των πολιτικών που σχεδιάζει το κράτος - επιτελείο και θα οδηγούν στην ακόμα πιο βαθιά ενσωμάτωση της ΤΑ στο σύστημα της κρατικής εξουσίας και στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε, για λογαριασμό της ΤΑ, τη δυνατότητα διαχείρισης κρατικών φόρων, παρέχοντας «εγγυήσεις», σε δήμους που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα, ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός Ταμείου Συνοχής για την ενίσχυσή τους. Ενώ προέτρεψε τους δήμους, προς εξεύρεση χρημάτων, να προχωρήσουν στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, «συμβουλή» που αποτελεί θεσμικό κανόνα στον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή.

Πρότεινε την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναλύοντας τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι «μεταρρυθμίσεις» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά παρουσίασε τις αναγκαίες αναπροσαρμογές που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει τη... δράση του.

Οπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, η Αυτοδιοίκηση θα εφαρμόζει «τις δημόσιες πολιτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη». Ουσιαστικά κάλεσε τους δημάρχους και τους νομάρχες να συνεχίζουν να πρωτοστατούν, μέσω των λεγόμενων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, στη γενικότερη υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση «θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας». Προβάλλοντας τον «εθελοντισμό» και τις «τοπικές κοινωνίες», το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να υποκαταστήσει ο εθελοντισμός την ευθύνη του κράτους. Για το ΠΑΣΟΚ η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει «να εφαρμόζει πολιτικές για την παιδεία και να στηρίζει τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την κοινωνία, την οικονομία και την απασχόληση». Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου, όταν μιλάει για «ανάγκες» της κάθε περιφέρειας, εννοεί ξεκάθαρα τις «ανάγκες» των τοπικών επιχειρήσεων που αναμένουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και εντός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Για την προώθηση των παραπάνω αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να δώσει στους δήμους και στις νομαρχίες τη δυνατότητα της φορολογίας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα «μεταφερθούν σταδιακά πόροι από φόρους ευρείας φορολογικής βάσης όπως η ακίνητη περιουσία, το προσωπικό εισόδημα και η ιδιωτική κατανάλωση». Κάτι που μεταφράζεται σε νέους φόρους σε βάρος του λαού και άμεση εκποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την καθιέρωση αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με τη «μορφή διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων» και «αιρετού περιφερειακού συμβουλίου», καθώς και τη θεσμοθέτηση ενός «νέου Καποδίστρια», μέσα από ένα «νέο πρόγραμμα συνένωσης πρωτοβάθμιων ΟΤΑ». Δηλαδή, πρότεινε τη δημιουργία νέων πιο ισχυρών μηχανισμών τους κράτους, που θα μπορούν πιο εύκολα να επιβάλουν εξειδικευμένα και κατά τόπους νέα και ακόμα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι νέες υποψηφιότητες

Παράλληλα χτες ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε και επίσημα τις υποψηφιότητες των Κ. Σκανδαλίδη για το Δήμο της Αθήνας, της Χρ. Αράπογλου για το Δήμο Θεσσαλονίκης, του Π. Φασούλα για το Δήμο Πειραιά και της Β. Πατουλίδου για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναινούν στον αντιδραστικό «Καποδίστρια 2»(2007-12-07 00:00:00.0)
Για αιρετούς αποκλειστικά στην υπηρεσία του λαού(2005-12-01 00:00:00.0)
«Αποκέντρωση» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής(2005-09-22 00:00:00.0)
Δικομματική υποκρισία(2005-07-15 00:00:00.0)
Η Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του συστήματος(2003-09-12 00:00:00.0)
Διορισμένοι και... μάνατζερ(1998-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ