Σάββατο 3 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Στόχος, ελευθερίες και δικαιώματα.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Με στόχο τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θέτοντας ως προτεραιότητες «την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τις προοπτικές της EUROPOL και τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο ήταν και το σχέδιο δράσης για την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, με έμφαση στη Μεσόγειο» και οι εξελίξεις στον τομέα της συνεργασίας για την εσωτερική ασφάλεια με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Οι υπουργοί των «25» αναφέρθηκαν εκτενώς στην ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς του συστήματος φακελώματος Σένγκεν (SIS II). Χαρακτηριστικό του «πνεύματος» της Σένγκεν είναι πως στο άρθρο 99 αναφέρει ότι μπορεί να γίνει καταχώριση στο σύστημα πληροφοριών για την καταστολή ποινικών παραβάσεων και την πρόληψη απειλών της δημόσιας ασφάλειας στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις που δημιουργούν υπόνοιες (!) ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο προτίθεται (!) να διαπράξει ή διαπράττει πολυάριθμες και εξαιρετικά σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

Εγινε, επίσης, αναφορά στην περαιτέρω συνεργασία «των προξενείων των κρατών - μελών, εν όψει της ενσωμάτωσης βιομετρικών στοιχείων στις θεωρήσεις, και της επικείμενης λειτουργίας του Συστήματος Πληροφοριών Θεωρήσεων (VIS)».

Ο Ελληνας Υπουργός Δημόσιας Τάξης τοποθετήθηκε υπέρ της «ενίσχυσης του επιχειρησιακού ρόλου της EUROPOL», ζητώντας ουσιαστικά να αποκτήσει δικαιώματα δράσης σε τομείς επέμβασης των εθνικών υπηρεσιών...

Οσον αφορά στην «καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος», ο Β. Πολύδωρας ανακοίνωσε την επιχειρησιακή άσκηση, «ΙΛΑΕΙΡΑ», με θέμα την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος στελέχη των αρχών ασφαλείας των κρατών - μελών καθώς και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τόσο η συζήτηση της Σένγκεν ΙΙ, όσο και η συνεχιζόμενη αναφορά στην ανάγκη ανάπτυξης των αρμοδιοτήτων της EUROPOL και της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των λαών της Ευρώπης, στο όνομα της δήθεν «αντιτρομοκρατικής θωράκισης» της περιοχής...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ