Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μηνάς Ξεκομνηνός
Μηνάς Ξεκομνηνός
ΦΩΤ

Στη μνήμη της ΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑ, εκλεκτής και αξέχαστης πάντα αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει μέσω της ΚΟΒ του «Ρ» 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Εκλεισε ένας χρόνος από τις 29 Μάη 2005, που «χάσαμε» τον σύντροφο ΑΛΕΞΗ ΚΑΡΡΕΡ. Ζακυνθινός στην καταγωγή, ο Αλέξης Καρρέρ γεννήθηκε το 1912 στη Μανσούρα της Αιγύπτου και έζησε ολόκληρη τη ζωή του στην Αθήνα. Δικηγόρησε για ένα διάστημα και μετά αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Λαοκρατία», «Δημοκρατικός», «Δημοκρατική», «Ελεύθερη Ελλάδα», «Προοδευτική Αλλαγή», «Φιλελεύθερος», «Αυγή», «Δημοκρατική Αλλαγή» και στα περιοδικά «Ρομάντζο», «Γυναίκα», «Ελληνίδα», «Ψυχαγωγία» κλπ.

Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1937

Στην περίοδο της Κατοχής αγωνίστηκε κατά των ξένων κατακτητών από την Αχτίδα Διανοουμένων του ΚΚΕ, την Οργάνωση Δικηγόρων, τον παράνομο Τύπο κι όταν επισημάνθηκε, με εντολή της Οργάνωσης ανέβηκε στο βουνό, όπου του ανατέθηκε η διεύθυνση της εφημερίδας «Ρούμελη» της ΚΕ του ΕΑΜ Στερεάς Ελλάδας, όπως και η υπευθυνότητα Διαφώτισης.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1944 πιάστηκε και στάλθηκε στην Ελ Ντάμπα. Γύρισε μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και το 1947 εκτοπίστηκε στην Ικαρία. Το 1960 έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ, το '67 συνελήφθη και την ίδια χρονιά διαγράφτηκε από την Ενωση για «αντεθνική δράση». Οταν επανήλθε με δικαστική απόφαση, συνέχισε τον συνδικαλιστικό του αγώνα.

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, ο Σ.Τ.Μ. πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Νέας Κυψέλης, 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΗΝΑ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΥ με τα θερμά συλλυπητήριά μας στη σύντροφό του, προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Καρανίκα
Καρανίκα
Οικογένεια Σπύρου Κωτσάκη

* * *

φΩΤ.

Στις 8 Μάρτη 2006 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου πατέρα μας ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΡΤΙΚΑ. Γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Δεσπότη Γρεβενών από γονείς φτωχούς αγρότες. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του '40-'41. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ και το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την Απελευθέρωση και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, διώχτηκε για την αντιστασιακή δράση του, πιάστηκε και κακοποιήθηκε στις φυλακές των Γρεβενών. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, το 1946 κατέφυγε στον ΔΣΕ.

Με τη λήξη του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στην παραγωγή και το 1954 αντάμωσε με τη γυναίκα του και την κόρη του Μαρία. Απόχτησαν ακόμη μία κόρη, τη Δέσποινα.

Επέστρεψαν στην πατρίδα το 1980, εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη και αργότερα πήγαν στα Γιάννενα, όπου και πέθανε.

Στη μνήμη του η κόρη του Μαρία προσφέρει 40 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης, για τον προεκλογικό αγώνα των Δημοτικών εκλογών.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Τα παιδιά του Φωτεινή και Σωκράτης

* * *

Ο παλαίμαχος αγωνιστής και στενός φίλος μου ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΛΗΣ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα και κηδεύτηκε στην Αρτα, παρότι ήταν 20χρονος εύελπις, είχε θαυμάσιο χαρακτήρα, ευγενικό, γεμάτο ανθρωπιά. Γι' αυτό είχε τοποθετηθεί στο Λογιστήριο και υπεύθυνος για την καλή παρασκευή του συσσιτίου. Παρέμεινε εκεί ώσπου απολύθηκε.

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω 20 ευρώ στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.

Βασίλης Σακέττας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ