Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους και ψίθυροι πραξικοπήματος

Οι Πρόεδροι Βολιβίας, Βενεζουέλας και ο αντιπρόεδρος της Κούβας, με τα παραδοσιακά ινδιάνικα ρούχα, κατά την προχτεσινή συνάντησή τους

Associated Press

Οι Πρόεδροι Βολιβίας, Βενεζουέλας και ο αντιπρόεδρος της Κούβας, με τα παραδοσιακά ινδιάνικα ρούχα, κατά την προχτεσινή συνάντησή τους
ΛΑ ΠΑΣ - ΚΙΤΟ.-

Εξαιρετικά εποικοδομητική και αποκαλυπτική ήταν η συνάντηση του Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, και του αντιπροέδρου της Κουβανικής Δημοκρατίας Κάρλος Λάγκε, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο που πέρασε στη Βολιβία. Πολλαπλές και πολυεπίπεδες συμφωνίες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Ενέργειας, της Οικονομίας και του Εμπορίου, πάντα στο πλαίσιο της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Λύσης για την Αμερική - ALBA, αλλά και αποκαλύψεις περί σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Μοράλες, το οποίο ενορχηστρώνει ο Αμερικανός πρέσβης στη Λα Πας.

Οι Ούγο Τσάβες και Εβο Μοράλες υπέγραψαν «σειρά μεγάλων προγραμμάτων ανάπτυξης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία των Ανδεων, ο Ούγο Τσάβες δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε, για να εγκαθιδρύσουμε μια νέα εναλλακτική πρόταση απέναντι στις νεο-φιλελεύθερες πολιτικές και στις συμφωνίες ελεύθερων ανταλλαγών». Οι συμφωνίες αφορούν την κατασκευή δύο εργοστασίων διαχωρισμού αερίου στη Σάντα Κρους και την Ταρίχα, ένα πετροχημικό συγκρότημα για τη μετατροπή αερίου σε πολυαιθυλένιο, πλαστικό, ρητίνη και λίπασμα. Επίσης, η πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA και η βολιβιανή YPFB θα συνεταιριστούν για τη βιομηχανοποίηση του φυσικού αερίου, κυριότερου πλουτοπαραγωγικού πόρου της Βολιβίας, η οποία με τα 1,55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων που διαθέτει είναι δεύτερη στη Νότια Αμερική.

Η Βενεζουέλα θα αγοράσει επίσης μεγάλη ποσότητα σόγιας από τη Βολιβία, έναντι παροχής στον εταίρο της 200.000 λίτρων ντίζελ το μήνα. Τέλος, πολλές συμφωνίες αφορούν επίσης τη βιομηχανοποίηση των φύλλων της κόκας για ιατρική χρήση, την καλλιέργεια τσαγιού και οργανικού καφέ και τη γεωργία.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Τσάβες επέλεξε τη συνοριακή με το Περού πόλη Τιγουανάκου για την εβδομαδιαία του εκπομπή «Αλό Πρεσιντέντε», όπου παρόντος του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βολιβίας, Φρέντι Μπερσάτι, αλλά και του Προέδρου Εβο Μοράλες, κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να ανατρέψουν τον Εβο Μοράλες. «Υπάρχει ένα σχέδιο ενάντια στη Βολιβία, και ο Αμερικανός πρέσβης είναι επικεφαλής αυτού του σχεδίου», τόνισε ο Τσάβες, προσθέτοντας ότι ο πρέσβης Ντέιβιντ Γκρίνλι πλησιάζει αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και διαμέσου δωροδοκίας προσπαθεί να στήσει δίκτυο συνωμοσίας, καλώντας τέλος όλα τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Προς επιβεβαίωση των δηλώσεων Τσάβες, ο Μπερσάτι, που πήρε αμέσως μετά το λόγο, τόνισε ότι όταν ήταν επικεφαλής της Ανώτατης Σχολής Αξιωματικών, υπήρξε σχέδιο για πραξικόπημα το 2005 ενάντια στον τότε Πρόεδρο Κάρλος Μέσα, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της χώρας. Κάτι που απέρριψε και δήλωσε εκ νέου την απόλυτη στήριξή του στην κυβέρνηση Μοράλες και στο σχέδιο για την ενότητα της Λατινικής Αμερικής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org