Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Ασταμάτητες λεηλασίες και πείνα...

ΝΤΙΛΙ.--

Ρευστή παραμένει η κατάσταση στο νησιωτικό κρατίδιο του Ανατολικού Τιμόρ στον Ειρηνικό, καθώς οι λεηλασίες αποθηκών τροφίμων, πυρπολήσεις σπιτιών και καταστημάτων συνεχίστηκαν καθ' όλο το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα, Ντίλι και τα περίχωρά της. Πέρα απ' τους απότακτους στρατιώτες και τον τακτικό στρατό που συγκρούονται βίαια απ' τον περασμένο Μάρτη, με αφορμή την απόταξη του 40% των ενόπλων δυνάμεων, έχουν εμφανιστεί και ένοπλες συμμορίες νεαρών ατόμων που επιδίδονται σε λεηλασίες τροφίμων (και...) λόγω πείνας. Αλλωστε, η έλλειψη τροφίμων (μία απ' τις δραματικές συνέπειες πολυετούς φτώχειας), που μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικοτιμορέζικου λαού είναι το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα. Πέρα απ' την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί έως σήμερα, μετά και απ' την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων ως επί το πλείστον στρατιωτών απ' την Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Μαλαισία (και ως το τέλος της βδομάδας και απ' την Πορτογαλία με την αποστολή 150 μελών της πορτογαλικής προεδρικής φρουράς)...

Οι περίπου 1.300 Αυστραλοί στρατιώτες χτες άρχισαν να συλλαμβάνουν ένοπλους μετά τις λεηλασίες του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με τον Αυστραλό αρχηγό του ΓΕΣ, Ανγκους Χιούστον, έχουν πλέον δικαίωμα να συλλαμβάνουν Ανατολικοτιμορέζους επ' αόριστον. Εχουν, επίσης, δικαίωμα να κάνουν χρήση πυρός αλλά μόνον «σε απολύτως εξαιρετικές περιπτώσεις»...

Πάντως, χτες, ο Ξανάνα Γκουσμάο Πρόεδρος της χώρας (πρώην ηγέτης των ανταρτών της ανεξαρτησίας του νησιού απ' την 24χρονη ινδονησιακή κατοχή), απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Κάλεσε τους δεκάδες διαδηλωτές που ζητούσαν χτες την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάλι Αλκατίρι, να «ηρεμήσουν» και να σταματήσουν τις επιθέσεις. Υποσχέθηκε πως έως «σήμερα» θα αρχίσει προσπάθεια για πολιτική επίλυση της κρίσης.

Να σημειωθεί πως οι νεκροί, μόνον την τελευταία βδομάδα, ανέρχονται σε 27, οι τραυματίες σε 100 και πάνω από 50.000 οι ανέστιοι.

Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΕΕ του ΠΚΚ επισημαίνει πως συμφωνεί με την αποστολή 150 μελών της πορτογαλικής προεδρικής φρουράς στο Α.Τιμόρ, βάσει των εγγυήσεων της κυβέρνησης στη Λισαβόνα πως η αποστολή θα σεβαστεί την αυτοκυριαρχία του κρατιδίου και θα υπόκειται στους ανατολικοτιμορέζικους δημοκρατικούς θεσμούς και δε θα υπόκειται «σε καμία περίπτωση υπό ξένη διοίκηση» (σ.σ. η Πορτογαλία είναι εγγυήτρια χώρα μετά την ανεξαρτησία της πρώην αποικίας).

Το Πορτογαλικό ΚΚ, εκτιμά πως η σοβαρή κατάσταση στο Α. Τιμόρ «είναι αναμενόμενη έκφραση των δυσκολιών και των αντιφάσεων που συνδέονται με την ανοικοδόμηση ενός νέου ανεξάρτητου κράτους μετά από πολλά χρόνια αποικιοκρατίας και ξένης κατοχής». Θεωρεί επίσης πως οι σημερινές εξελίξεις «εκφράζουν εξωτερικές παρεμβάσεις με σκοπό την υποβάθμιση της ελεύθερης επιλογής του ανατολικοτιμορέζικου λαού και των καθαρών, ξένων φιλοδοξιών που αποβλέπουν στα πετρελαϊκά αποθέματα» του κρατιδίου, όπως εν προκειμένω συμβαίνει με την Αυστραλία.. Θεωρεί, επιπλέον, «ζήτημα ανησυχίας» πως οι κυριότερες ξένες δυνάμεις στο Α. Τιμόρ «είναι αυστραλιανές που αναπτύχθηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ