Σάββατο 27 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ»
Στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση

Αποκαλυπτικό, για τις πραγματικές προθέσεις της δίωξης, το σκεπτικό της επιτροπής που αποφάσισε την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας του Π. Κεφαλά

Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη «Βάκενχουτ» τον περασμένο Οκτώβρη
Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη «Βάκενχουτ» τον περασμένο Οκτώβρη
Μ' ένα σκεπτικό που δυναμιτίζει το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, η δευτεροβάθμια Επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/82, με πρόεδρο τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Καλλιγέρη, αποφάσισε στις 16 του Μάη την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας του Πέτρου Κεφαλά και επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο για την απόλυσή του από την εταιρία φύλαξης «Βάκενχουτ».

Η επιτροπή, με τις ψήφους του προέδρου και του εκπροσώπου του ΣΕΒ, έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας για εξύβριση του γενικού διευθυντή της εταιρίας Ν. Γεωργόπουλου από τον Πέτρο Κεφαλά, ο οποίος, σαν μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου και γγ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, υπερασπίστηκε συνάδελφό του που απολύθηκε στις 19/9/2005, όπως ακριβώς είχε καθήκον. Στην επιτροπή κατέθεσε και μάρτυρας της εργοδοσίας, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν παρών στις συναντήσεις του γενικού διευθυντή με τους συνδικαλιστές, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναγνωρίσει κανέναν από αυτούς και χωρίς οι ίδιοι να τον γνωρίζουν!

Απόδειξη ενοχής η ...ανησυχία της εργοδοσίας!

Πέρα από το γεγονός ότι η επιτροπή έκανε δεκτή τη χαλκευμένη από την εργοδοσία κατηγορία της εξύβρισης, ισχυρίζεται στο αιτιολογικό της απόφασης ότι η συμπεριφορά του Π. Κεφαλά προκάλεσε «τρόμο» και «ανησυχία» (!) στον γενικό διευθυντή και κλόνισε «το συναίσθημα της ασφάλειάς του». Το παραπάνω σκεπτικό ανοίγει διάπλατα την πόρτα, ώστε οποιαδήποτε συνδικαλιστική δραστηριότητα να θεωρείται απειλή για τον εργοδότη, με δεδομένο ότι τα συμφέροντά του βρίσκονται σε αντίθεση με εκείνα των εργαζομένων και με συνοπτικές διαδικασίες να αίρεται η συνδικαλιστική προστασία.

Για την «ενοχή» του Π. Κεφαλά, η επιτροπή επικαλείται μάλιστα και το γεγονός ότι ο συνδικαλιστής πήγε ...ακάλεστος για να διαμαρτυρηθεί για την απόλυση του συναδέλφου του, αφού, όπως σημειώνεται στην απόφαση, «εισήλθε και τις δύο φορές (19 και 20/9/2005) στο γραφείο του Ν. Γεωργόπουλου, χωρίς προηγουμένως να έχει οριστεί συνάντηση μαζί του (...)». Προφανώς, το δικαστήριο αποδέχεται σαν μοναδική μορφή «συνδικαλιστικής δράσης» τη διαβούλευση στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» και μόνο ύστερα από πρόσκληση των εργοδοτών.

Και οι «σιωπηλοί» χειροκροτητές...

Ενδεικτικό, εξάλλου, της στήριξης που παρέχουν στην εργοδοτική και δικαστική απόφαση οι πλειοψηφίες στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου και στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας, είναι και το γεγονός ότι, όχι μόνο δεν έχουν συνεδριάσει έκτακτα για να κηρύξουν απεργία, όπως ζητάει εδώ και μια βδομάδα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, αλλά παραμένουν και άφαντοι, επικροτώντας με τη σιωπή τους την απόλυση.

Στον αντίποδα, τα ταξικά συνδικάτα, με την καθημερινή παρουσία τους στην πύλη της εταιρίας και με τις ανακοινώσεις καταδίκης της απόλυσης, έχουν ξεσηκώσει ένα μαζικό κύμα αλληλεγγύης και υπεράσπισης της συνδικαλιστικής δράσης. Χτες, με ανακοινώσεις και ψηφίσματα, κατήγγειλαν την απόλυση του Πέτρου Κεφαλά τα σωματεία από το Νομό Θεσσαλονίκης: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων σε Καρφούρ - Ντία - Μαρινόπουλο, Εργαζομένων στα καταστήματα «Αφοί Λαμπρόπουλοι», το Συνδικάτο Καπνεργατών Καπνεργατριών Β. Ελλάδας «Το Παγκαπνεργατικό», η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Υποδηματοποιίας και Δέρματος, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα». Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Επισιτισμού - Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στη «Σόφτεξ» και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας Ν. Αττικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολύθηκαν με ...βιντεοκλήση γιατί άσκησαν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα(2023-12-05 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση(2006-05-26 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία δε θα περάσει!(2006-05-24 00:00:00.0)
Ταξικό μπλόκο στις προκλήσεις της εργοδοσίας(2005-10-12 00:00:00.0)
Απάντηση από τα ταξικά συνδικάτα(2005-10-05 00:00:00.0)
Τρομοκρατικές απολύσεις 2 συνδικαλιστών(2005-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ