Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ»
Τα εγκλήματα του φασισμού στην Κροατία 1941 - 1945

Ενα σημαντικό βιβλίο από τις εκδόσεις ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ παρουσιάστηκε προχτές στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου

Ενα σημαντικό βιβλίο για τη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων και δεκάδων χιλιάδων Εβραίων και Τσιγγάνων στην Κροατία κατά την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, από τους ναζί, τους Κροάτες Ουστάσι και την καθολική εκκλησία, παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ στο αμφιθέατρο του πολεμικού μουσείου, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο εκδοτικός οίκος ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ και η Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας (ΕΕΣΦ). Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετοί επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μαντούβαλου, ο Δημοσιογράφος Βασίλης Ραφαηλίδης, ο εκδότης Αγγ. Σιδεράτος, ο πρόεδρος του ΕΕΣΦ Γιώργος Αναστόπουλος, ο επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου Νίκος Κλειτσίκας και φυσικά ο συγγραφέας Μάρκο Αουρέλιο Ριβέλλι. Εξαιρετικά τιμητική για την εκδήλωση υπήρξε η παρουσία του Γιουγκοσλάβου πρέσβη Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό.

Ολοι οι ομιλητές χαρακτήρισαν το βιβλίο σημαντικό, αποκαλυπτικό, πολύ διδακτικό, πραγματικό ντοκουμέντο γιατί φέρνει στο φως άγνωστα ιστορικά στοιχεία γύρω από το θέμα κι αν μη τι άλλο μπορεί να αξιοποιηθεί ως πηγή γνώσης και φρονηματισμού, ούτως ώστε να μην ξαναεπιτρέψουν οι άνθρωποι, οι λαοί γενικότερα να επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες όπως αυτές του παρελθόντος.

Το βιβλίο έχει τον τίτλο "ο Αρχιεπίσκοπος της Γενοκτονίας" αφού κεντρικό του πρόσωπο είναι ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Ζάγκρεμπ, στα χρόνια του πολέμου Αλόιζιγιε Στέπινατς, ο οποίος, μαζί με τμήματα του κροατικού καθολικού κλήρου πρωταγωνίστησε στις σφαγές, παίζοντας ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίησή τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά τα εξής δύο στοιχεία. Ο άνθρωπος αυτός μετά τον πόλεμο καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου αλλά, το Βατικανό δεν αποδέχτηκε αυτήν την καταδίκη και εμφάνισε το Στέπινατς ως δήθεν "θύμα του Κομμουνισμού". Σα να μην έφτανε αυτό, το Φθινόπωρο του 1998 η Καθολική Εκκλησία ανακήρυξε τον Στέπινατς άγιο. Το γεγονός αυτό το σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο στην εκδήλωση ο Β. Ραφαηλίδης. "Ο Πάπας - είπε- μετά τον πόλεμο αφόρισε όλους τους κομμουνιστές του καθολικού κόσμου. Κι ο Στέπινατς υπήρξε φανατικός αντικομμουνιστής. Η αγιοποίησή του δεν είναι παράξενη. Οσο πιο λυσσαλέος αντικομμουνιστής είσαι τόσο πιο εύκολα γίνεσαι άγιος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ