Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Και πολίτες στο στόχο της νέας επίθεσης «αυτοάμυνας»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέα επιδρομή «αυτοάμυνας» πραγματοποίησαν, χθες, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, το θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό ενός δεύτερου πολίτη.

Μία ιρακινή αντιαεροπορική συστοιχία στην περιοχή Καλάτ Σουκάρ, 280 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, και άλλες 2 συστοιχίες στην περιοχή Ρουμέιλα, 360 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, ήταν οι στόχοι των αμερικανικών «F 16» και των βρετανικών «Tornados», χθες το πρωί. Σύμφωνα με τη λακωνική δήλωση του διοικητή Τζο λα Μάρκα, εκπροσώπου της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στην Τάμπα της Φλώριδα, και αυτή η επίθεση ήταν «απάντηση σε ιρακινά πυρά», ενώ αναφέρει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν έχουν κανένα στοιχείο για ανθρώπινες απώλειες.

Οι δύο στόχοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ρουμέιλα, όπου βρίσκεται το πλέον πλούσιο πετρελαϊκό κοίτασμα της χώρας, από το οποίο εξάγεται, καθημερινά, περισσότερη από τη μισή πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, ίση με 3 εκατομμύρια βαρέλια. Εντούτοις, ούτε το ιρακινό πρακτορείο ούτε ο Αμερικανός εκπρόσωπος διευκρινίζουν, αν επλήγη και κάποια από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Θρήνος και ερωτηματικά

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα, χθες, στα γραφεία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, στη Βαγδάτη, όπου συγκεντρώθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι των δύο νεκρών υπαλλήλων του ΟΗΕ για να τιμήσουν τη μνήμη τους. Ενα 24ωρο μετά την αιματηρή εισβολή του 38χρονου Ιρακινού στα γραφεία του FAO, η ιρακινή ηγεσία έχει αποφύγει κάθε δήλωση ή σχόλιο σχετικά με το γεγονός.

Εντύπωση, όμως, προκάλεσε το ότι δόθηκε η δυνατότητα στον συλληφθέντα να δώσει συνέντευξη Τύπου, από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται, προς τα ΜΜΕ, στην οποία επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι κίνητρο της πράξης του δεν ήταν άλλο από την οργή του για το παρατεινόμενο εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, το οποίο ευθύνεται για τα δεινά του ιρακινού λαού και τόνισε ότι στόχος του ήταν να απαγάγει κάποιο ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού, προκειμένου να διαπραγματευτεί την κοινοποίηση των αιτημάτων του, αλλά τα σχέδιά του ανατράπηκαν από την ένοπλη επέμβαση των φρουρών του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ