Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ετεροχρονισμένη συμφωνία Κουσνέρ για την προστασία των Σέρβων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Χρειάστηκε να ξεριζωθούν από το Κοσσυφοπέδιο τουλάχιστον 250.000 Σέρβοι, να δεχτούν ένοπλες επιθέσεις, απαγωγές, τρομοκρατικές απειλές κατά της ζωής και της περιουσίας τους πολλές εκατοντάδες άλλοι, για να υπογραφεί, μόλις χτες, στην Πρίστινα μία ειδική συμφωνία με στόχο την προστασία της σερβικής μειονότητας στην περιοχή. Η συμφωνία, που μεταξύ άλλων αναφέρεται στη συγκρότηση «ειδικής υπηρεσίας ασφάλειας», με στόχο την προστασία της σερβικής μειονότητας, φέρει από χτες τις υπογραφές του διοικητή του ΟΗΕ στην περιοχή, Μπερνάρ Κουσνέρ και του ορθόδοξου αρχιεπισκόπου Αρτέμιου.

«Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή... Αποφασίσαμε να βελτιώσουμε την ασφάλεια για όλες τις κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου και ιδιαίτερα για τους Σέρβους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπερνάρ Κουσνέρ λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ξένοι πολιτικοί παρατηρητές έσπευσαν να εκφράσουν προσδοκίες πως η χτεσινή συμφωνία θα πείσει αποτελεσματικότερα τα στελέχη του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου» να συνεργαστούν στενότερα με το λεγόμενο Μεταβατικό Εκτελεστικό Συμβούλιο που έχει συγκροτήσει ο ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ωστόσο πως η συμφωνία υπογράφεται σε μία περίοδο ανάφλεξης της εθνικιστικής βίας και ένα περίπου τρίμηνο πριν τις προγραμματισμένες για το φθινόπωρο τοπικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο.

Οπως ανακοινώθηκε η συμφωνία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ρητώς πως τα Ηνωμένα Εθνη «θα βελτιώσουν τις προσπάθειες» για την απόδοση ποινικής δικαιοσύνης, θα υλοποιήσουν την υπόσχεση για τη λήψη «ειδικών μέτρων που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός συστήματος επαγρύπνησης και μεγιστοποίησης της προστασίας» των σερβικών κοινοτήτων και της ελεύθερης κίνησης Σέρβων στην περιοχή.

Αν μη τι άλλο, όμως, η συμφωνία σημειώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη μεγάλη αποτυχία της αποστολής του Μπερνάρ Κουσνέρ στο Κοσσυφοπέδιο ιδιαίτερα όσον αφορά στην προστασία εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ