Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Ψηφίστηκε η ανέγερση τείχους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Η οργή ξεχειλίζει από άκρη σε άκρη στο Μεξικό, και μάλλον σε όλη την Κεντρική Αμερική, μετά την υιοθέτηση εκ μέρους της αμερικανικής Γερουσίας νόμου για τη μετανάστευση, ο οποίος είναι ένα κράμα του ρατσιστικού νόμου και ορισμένων προτάσεων βουλευτών, υποτίθεται ευνοϊκών για τους μετανάστες. Προτάσεις βουλευτών οι οποίοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν την προεκλογική τους πελατεία, καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν.

Βασικό στοιχείο του νέου νόμου είναι η ανέγερση τείχους, αλλά αντί των 2.000 μιλιών που είχε αρχικά εγκριθεί, προβλέπει την οικοδόμηση συνοριακού φράκτη μήκους 595 χλμ στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Γερουσία ενέκρινε, με 83 ψήφους υπέρ και 16 κατά, τη δημιουργία φράκτη στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα προβλέπει τη δημιουργία ενός «μονοπατιού μετανάστευσης», όπου υπό όρους οι μετανάστες - που επισήμως οι παράνομοι σήμερα αριθμούν περί τα 12 εκατομμύρια - θα «έχουν την ευκαιρία να νομιμοποιηθούν». Πάντως, η Γερουσία αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις επί του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση έως την επόμενη εβδομάδα.

Την ώρα της ψηφοφορίας διαδήλωναν κοντά στο Καπιτώλιο αλλά και στο Σαν Φρανσίσκο χιλιάδες άνθρωποι υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών. Είναι οι μετανάστες που έδωσαν το μαχητικό «παρών», όπως την πρωτομαγιά και τον Απρίλη και όπως έχουν δηλώσει θα συνεχίσουν, με διαδηλώσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις και θα αναγάγουν το θέμα σε μείζον των ενδιάμεσων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ