Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι «σωτήρες»

Μετά από μια συστηματική πλύση εγκεφάλου, για τα μεγάλα προβλήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, η κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη βδομάδα να «ανοίξει» τον «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, χωρίς όμως να ανοίξει και τα χαρτιά της και να αποκαλύψει τα πραγματικά της σχέδια. Απλά, οι αρμόδιοι υπουργοί είπαν πως αυτή η Βουλή θα καταγράψει το μέγεθος του προβλήματος και πως τα μέτρα για την αντιμετώπισή του θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Δε θα σταθούμε στην ψευτοαντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό, που εκτυλίχτηκε ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Και είναι ψευτοαντιπαράθεση, γιατί ενώ έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων - τόσο από το μεγάλο κεφάλαιο όσο και από το ίδιο το κράτος - τώρα, προσπαθούν να φορτώσουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο! Θα σταθούμε, όμως, στο γεγονός ότι μια από τις σημαντικές αιτίες των οικονομικών προβλημάτων του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών Ταμείων, είναι η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή. Η εισφοροδιαφυγή έχει να κάνει με την ανασφάλιστη ή «μαύρη» εργασία (τα ταμεία δεν εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές γιατί δε γίνονται κρατήσεις και άρα οι εργοδότες δεν καταβάλλουν τις εισφορές που τους αναλογούν). Αντίθετα, η εισφοροκλοπή αποτελεί υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος καθώς οι εργοδότες (ιδιωτικές επιχειρήσεις ή κράτος) αντί να αποδώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία τις εισφορές που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν, τις επενδύουν σε κερδοσκοπικές μπίζνες με διάφορα προσχήματα και επιχειρήματα, με το... αζημίωτο βέβαια.

Και αντί οι εκάστοτε κυβερνώντες να εφαρμόσουν τους δικούς τους - καπιταλιστικούς - νόμους και να στείλουν τους εισφοροκλέφτες στη φυλακή για τη συστηματική υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, τους επιβραβεύουν, με διάφορες ρυθμίσεις των οφειλών επιχειρήσεων (από απλήρωτες εισφορές) στα ασφαλιστικά ταμεία που εφαρμόζουν ανά τακτά διαστήματα. Στην ουσία, δηλαδή, με τις δεκάδες παρόμοιες ρυθμίσεις χρεών επιχειρήσεων που φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα δύο μεγάλα κόμματα υπονομεύουν συνειδητά τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ και άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων, για να μπορούν να δικαιολογήσουν στη συνέχεια νέα αντιλαϊκά μέτρα και αντιασφαλιστικούς νόμους.

Παρόμοια ρύθμιση για απλήρωτες εισφορές επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά Ταμεία, είναι κι αυτή που προανήγγειλε προχτές (δημοσιεύτηκε χτες στον Τύπο) ο αρμόδιος υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Τσιτουρίδης. Και ενώ, πρόκειται για μια ρύθμιση, που υπονομεύει και ναρκοθετεί τη λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος (αφού για να πληρώσουν τα Ταμεία τις συντάξεις ή να ανταποκριθούν σε άλλες ανάγκες, προσφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό πληρώνοντας τους σχετικούς τόκους), η σημερινή κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες των τελευταίων 32 ετών) διεκδικεί τον τίτλο του «σωτήρα» του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

Τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόζουν για τη «σωτηρία» των ασφαλιστικών ταμείων - και όχι μόνο - οι κυβερνήσεις των τελευταίων 32 ετών, κάνουν ιδιαίτερα επίκαιρο τον τίτλο του βιβλίου «Αγύρτες και κλέφτες στην εξουσία», που έγραψε ο Θέμος Κορνάρος. Παράλληλα, όμως, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη, πως η σωτηρία των Ασφαλιστικών Ταμείων δε βρίσκεται σε διάφορους αυτόκλητους «σωτήρες» αλλά στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων και στο συντονισμό της πάλης τους για την ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ