Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Επικίνδυνα αυξητικές τάσεις

Η χώρα «ανέβηκε» στην πέμπτη - απ' τη δέκατη - θέση της Ευρώπης

Τα αποτελέσματα της επιφανειακής μέχρι τώρα αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ στη χώρα μας άρχισαν να καταγράφονται πλέον με αρνητικούς δείκτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ετσι, η χώρα μας, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 βρισκόταν στη δέκατη θέση όσον αφορά στον αριθμό των οροθετικών ατόμων ανά εκατομμύριο, τώρα «ανέβηκε» στην πέμπτη θέση, ενώ πριν δύο χρόνια ήταν στην τρίτη θέση.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), που παρουσίασε έναν απολογισμό της τελευταίας δεκαετίας.

  • Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που προσβλήθηκαν απ' τον ιό του ΕΪΤΖ - όπως φαίνεται και στον πίνακα - μέχρι την 31.12.1999 ήταν 4.920 άτομα (70 ήταν παιδιά).

Απ' αυτά έχουν νοσήσει 2.015 και έχουν πεθάνει 1.182.

  • Η διαχρονική τάση της λοίμωξης είναι αυξητική και στα δυο φύλα και ιδιαίτερα στους άντρες. Η μείωση που παρατηρείται το 1999 δεν μπορεί να αξιολογηθεί στην παρούσα φάση λόγω των καθυστερήσεων στη δήλωση.
  • Η ταχύτερη αύξηση της τάσης είναι στην ηλικία 25-39. Το ίδιο αυξητική είναι η τάση και στις ηλικίες μέχρι 25 χρόνων και στη μεγαλύτερη των 40 ετών.
  • Ο κυριότερος τρόπος μόλυνσης στην Ελλάδα είναι η σεξουαλική μετάδοση (ομοφυλοφιλική ή ετεροφυλοφιλική). Σύμφωνα με επιδημιολογικές εκτιμήσεις των στοιχείων, η διαχρονική τάση είναι αυξητική και στις δύο κατηγορίες μετάδοσης.

Απ' τη χτεσινή παρουσίαση διαφάνηκε η αδυναμία παρέμβασης στις μικρές ηλικίες με την ενημέρωση για το ΕΪΤΖ. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού η ενημέρωση για το ΕΪΤΖ ως τμήμα της αγωγής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό - πέρα από ορισμένα πιλοτικά προγράμματα - βρίσκεται ακόμα στις εξαγγελίες.

Παρ' όλα αυτά και χτες φάνηκε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ίδια πολιτική: Μια θερινή καμπάνια με κάποιες δραστηριότητες του ίδιου του ΚΕΕΛ και κάποιες εκδηλώσεις από μια εταιρία επικοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ