Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Παραμάγαζο του μεγάλου κεφαλαίου

Συνεχίζει τις μπίζνες ο Οργανισμός στις πλάτες των δικαιούχων του! Αγόρασε έκταση έναντι 10,5 εκατ. ευρώ από επιχειρηματία, επικαλούμενος την ...έλλειψη οικοπέδων. Απόφαση ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Πριν από λίγο καιρό ο ΟΕΚ πούλησε τεράστια έκταση στο Μαρούσι στον Λάτση, για να στήσει την επιχείρησή του (φωτ.). Σήμερα, ψάχνει για οικόπεδα και χρυσοπληρώνει με πρόσχημα την έλλειψη... οικοπέδων
Πριν από λίγο καιρό ο ΟΕΚ πούλησε τεράστια έκταση στο Μαρούσι στον Λάτση, για να στήσει την επιχείρησή του (φωτ.). Σήμερα, ψάχνει για οικόπεδα και χρυσοπληρώνει με πρόσχημα την έλλειψη... οικοπέδων
Σε «εργαλείο» εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και μηχανισμό οικονομικών συναλλαγών με εκπροσώπους του, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, έχουν καταντήσει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με πρόσφατη απόφασή της, η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε ν' αγοράσει οικόπεδο του επιχειρηματία Δημήτρη Μήτση στα Πευκάκια Αττικής χρυσοπληρώνοντάς τον για κάθε στρέμμα πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, με χρήματα από το ταμείο του Οργανισμού, δηλαδή από τις εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι - δικαιούχοι.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, προχτές το ΔΣ του ΟΕΚ κατά πλειοψηφία, αποφάσισε την αγορά οικοπέδου του Δημ. Μήτση στα Πευκάκια Αττικής έκτασης 10.108 τ.μ., έναντι του αστρονομικού ποσού των 10.500.000 ευρώ.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς όσων έσπευσαν να μιλήσουν «για ευκαιρία» που δεν έπρεπε να χαθεί, η Ομοσπονδία τονίζει:

  • «Αφού πρόκειται για οικόπεδο φιλέτο, όπως ισχυρίστηκαν, γιατί ο κ.Μήτσης δεν το πούλαγε σε κατασκευαστικές εταιρίες, ώστε να κερδίσει περισσότερα; Μήπως ξαφνικά αποφάσισε να κάνει αγαθοεργίες;
  • Αν πραγματικά θέλουν να στεγάσουν τους δικαιούχους, όπως ισχυρίστηκαν, γιατί χάρισαν το οικόπεδο φιλέτο στο Ψαλίδι Αμαρουσίου, στην εταιρία "Lamda Development SA", συμφερόντων του Λάτση 43.711τ.μ. και αγοράζουν το οικόπεδο του κ. Μήτση σε αστρονομική τιμή;
  • Η δήθεν αγωνία τους να στεγάσουν τους δικαιούχους με την αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου εξυπηρετεί σκοπιμότητες, γιατί υπάρχουν οικόπεδα στην Κηφισιά δεκάδων χιλιάδων τ.μ. ιδιοκτησίας του ΟΕΚ και δεν τα οικοδομούν».

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Οργανισμού Θ. Δρακιώτη, ο νεοδιορισμένος πρόεδρος υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στην πολιτική του να αποκτήσει ο ΟΕΚ όσο γίνεται περισσότερη γη, στην προοπτική δημιουργίας τράπεζας γης, ειδικά για την Αθήνα που υπάρχει έλλειψη οικοπέδων. Ομως στην ερώτηση, γιατί τότε ο Οργανισμός πούλησε το «φιλέτο στο Ψαλίδι», απάντησε χαρακτηριστικά ότι γι' αυτό «δεν έχω τίποτα να πω»!

Χωρίς εξήγηση όμως παραμένει και το γεγονός ότι κατ' εξακολούθηση ο ΟΕΚ σκορπάει αριστερά και δεξιά τα χρήματα των εργαζομένων - δικαιούχων του, οικόπεδα αγοράζονται αλλά μένουν αναξιοποίητα και το μόνο πρόγραμμα που δεν προχωρά είναι η οικοδόμηση εργατικών κατοικιών.

Αμαρτωλό και το παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ο ΟΕΚ τίθεται απροκάλυπτα στην υπηρεσία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Μόλις πέντε χρόνια έχουν περάσει από την αγορά της Βαμβακουργίας Βόλου, για την οποία, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ο ΟΕΚ πλήρωσε το 2001 «2,5 δισεκατομμύρια δρχ. αγοράζοντας εγκαταστάσεις, μετοχές και υποχρεώσεις προς τρίτους. Σήμερα πέντε χρόνια μετά την αγορά, όπου και τότε παρουσιάστηκε ως φιλέτο, αποκρύπτοντας όμως την ουσία του ζητήματος, μάθαμε τον πραγματικό λόγο που οδήγησε την τότε πολιτική και διοικητική ηγεσία του Οργανισμού στην αγορά της Βαμβακουργίας.Η επιχείρηση βρισκόταν υπό εκκαθάριση με εκατοντάδες εργάτες απλήρωτους και δημιουργούνταν τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, που λύθηκε με υπόδειξη από την πολιτική ηγεσία, με την αγορά της από τον ΟΕΚ». Και σα να μη φτάνει αυτό «σήμερα, πέντε χρόνια μετά, δεν έχουν περιέλθει ακόμα στον Οργανισμό και φυσικά το ταμείο είναι στον αέρα και οι ισολογισμοί πλασματικοί. Αυτό ήταν το κίνητρο της αγοράς και όχι το συμφέρον όσων πληρώνουν εισφορές δεκάδες χρόνια, με την ελπίδα ν' αποκτήσουν κάποτε "κεραμίδι" για τα παιδιά τους».

Τα «ενοχοποιητικά» στοιχεία όμως δεν έχουν τελειωμό. Πριν μερικά χρόνια - αναφέρει η καταγγελία - «ο ΟΕΚ χωρίς απόφαση του ΔΣ έδωσε προκαταβολή 290.000 ευρώ σε εργολάβο στα Γρεβενά για την κατασκευή εργατικών κατοικιών, χωρίς να έχει παρουσιαστεί έστω ένας εργάτης στο συγκεκριμένο χώρο».

Στην πλάτη των εργαζομένων

Και η Ομοσπονδία υπογραμμίζει: «Από τα ίδια τα γεγονότα φαίνεται, για άλλη μια φορά, ότι ο Οργανισμός δε λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον και την αγωνία του δικαιούχου ν' αποκτήσει σπίτι, αλλά με γνώμονα το κομματικό συμφέρον, τις πελατειακές σχέσεις, το εξαργύρωμα των προεκλογικών υποσχέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης και τη δημιουργία νέου μηχανισμού οικονομικών σχέσεων με το κεφάλαιο, μετατρέποντας τον Οργανισμό σε μέσο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Και καταγγέλλει: «Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, ο Οργανισμός στέλνει τους δικαιούχους για απόκτηση στέγης, πελάτες στα χέρια των τραπεζιτών, περιορίζοντας τη συμμετοχή του στην επιδότηση του επιτοκίου για 9 χρόνια.

Αρνείται να χορηγήσει δάνεια από δικά του κεφάλαια και άτοκα, ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις ν' αποκτήσουν σπίτι οι δικαιούχοι.

Αντί να προχωρήσει πιο αποφασιστικά το κατασκευαστικό του πρόγραμμα, που θα μπορούσαν οι δικαιούχοι ν' αποκτήσουν φθηνή και καλή κατοικία, ενισχύει το πρόγραμμα αγοράς διαμερισμάτων. Δηλαδή, ο ΟΕΚ μετατρέπεται στην ουσία σε μάνατζερ των κατασκευαστών».

Γι' αυτό, συνεχίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, «γίνεται φανερό ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής:

  • Η κατοικία από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε μέσο πλουτισμού του κεφαλαίου.
  • Ο Οργανισμός αποτελεί παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης, ρουσφετολογικός, πελατειακός μηχανισμός. Μέσο εκμαυλισμού και εξαγοράς συνειδήσεων.
  • Οι εισφορές από τον ιδρώτα των εργαζομένων δεν υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά αντιμετωπίζονται ως μέσο για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.
Αγώνας για φτηνή και ασφαλή λαϊκή στέγη

Γι' αυτό καλούμε τους οικοδόμους, όλους τους εργαζόμενους, να βγάλουν συμπεράσματα από την πολύχρονη εμπειρία τους, από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Να παλέψουν για μια διαφορετική πολιτική που θα συγκρούεται με το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του. Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν για έναν Οργανισμό που:

  • Δε θα είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.
  • Την πλειοψηφία στη διοίκηση θα την έχουν πραγματικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.
  • Το δάνεια για απόκτηση κατοικίας θα είναι από τα ίδια τα κεφάλαια του Οργανισμού και όχι από τράπεζες.
  • Θα πολλαπλασιάσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα, ώστε οι δικαιούχοι ν' αποκτήσουν καλή και φθηνή κατοικία.
  • Θα του παραχωρηθεί δημόσια γη για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματός του.
  • Θα αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά στο 1,5% υπέρ του και ανάλογη θα είναι και η κρατική επιχορήγηση.

Μέσα από τον αγώνα μας, μέσα απ' αυτή την πάλη με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δωρεάν ή φθηνή λαϊκή στέγη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε κοινή πάλη εργαζόμενων και δικαιούχων για να ματαιωθεί το έγκλημα(2012-03-03 00:00:00.0)
Καλεί σε κοινή πάλη εργαζόμενων και δικαιούχων για να ματαιωθεί το έγκλημα(2012-03-03 00:00:00.0)
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΟΕΚ(2009-02-26 00:00:00.0)
Από μεσίτης ...μέτοχος(2005-12-01 00:00:00.0)
«Ατζέντηδες των συμφερόντων του κεφαλαίου»(2005-08-11 00:00:00.0)
ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΗΣ ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας(2005-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ