Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2006
Συνεχίζουν την ίδια εμπρηστική πολιτική

Ραφήνα - Βουτζάς 2005: Ο,τι απέμεινε από τη μεγάλη πυρκαγιά η κυβέρνηση φρόντισε να το αποχαρακτηρίσει...
Ραφήνα - Βουτζάς 2005: Ο,τι απέμεινε από τη μεγάλη πυρκαγιά η κυβέρνηση φρόντισε να το αποχαρακτηρίσει...
Η κυβέρνηση τονίζει «στα λόγια» την ανησυχία της για τα δάση της χώρας ενόψει των καλοκαιρινών πυρκαγιών που αναμένει, την ίδια στιγμή που, συνεχίζοντας την πολιτική και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει το δασοκτόνο νόμο και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, οπλίζοντας έτσι το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων.

Σε χτεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Π. Φούρλα, το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε «δύσκολο», λόγω... της υψηλής βλάστησης που δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις και των εξάρσεων που αναμένονται στην ένταση των ανέμων και τις υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για δύο λόγους που - όπως είπε ο Π. Παυλόπουλος - είναι δυνατόν «να αποτελέσουν αιτία για την έναρξη, αλλά και για την επέκταση πυρκαγιάς».

Ολα αυτά βέβαια δεν αποτελούν παρά μια πολύ βολική επιχειρηματολογία, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την πραγματική αιτία που κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων γίνονται στάχτη και στη συνέχεια παραδίδονται στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των εμπόρων της γης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο τμήμα των εκτάσεων που κάηκαν από τον περσινό μεγάλο εμπρησμό της Πεντέλης, στη συνέχεια αποχαρακτηρίστηκε με απόφαση του περιφερειάρχη, όπως αποκάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβρη ο «Ρ».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με εγκύκλιο εφαρμόζει το δασοκτόνο νόμο του ΠΑΣΟΚ, αποχαρακτηρίζοντας χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η ίδια θέλοντας να εξυπηρετήσει την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης υπόσχεται ακόμη πιο καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για νέους αποχαρακτηρισμούς προς όφελος των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών και κερδοσκόπων.

Πέρα από αυτά και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τον περιορισμό του ρόλου του Δημοσίου στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, εξακολουθεί να εφαρμόζει τη λογική της καταστολής και όχι της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της συνολικής αντιμετώπισής τους, ενώ παράλληλα διαθέτει ελάχιστα χρήματα στον τομέα «δάση», με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Συνεχίζει την υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου με αρχές και κατευθύνσεις που οδηγούν σε απώλεια εκτάσεων εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης. Είναι χαρακτηριστικός και ο χάρτης με τις επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιών περιοχές που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και ο οποίος αφορά ως επί το πλείστον παραθαλάσσιες, δασόφυτες ή δασικές περιοχές.

Την ίδια ώρα, σοβαρή εστία κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών αποτελούν οι 1.099 ανεξέλεγκτοι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, οι 774 εκ των οποίων συνορεύουν με δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις. Πρόκειται για μια χρονίζουσα κατάσταση που βαραίνει τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αφού δεν έχουν φροντίσει για τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά επιμένουν στον κατακερματισμό και κατά συνέπεια στην ιδιωτικοποίηση τομέων του έργου αυτού, ενισχύοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οπως είναι γνωστό, υπεύθυνοι για τον καθαρισμό αυτών των χώρων είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και για τα άλση, τα πάρκα, τις κατασκηνώσεις ή τις περιοχές που βρίσκονται στη ζώνη μείξης δασών - πόλεων και οικισμών.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μάη και λήγει στις 31 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ