Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία ως ένδειξη της υποστήριξής της στη μάχη της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της.

1915 Η Ιταλία εντάσσεται στις δυνάμεις της Αντάντ.

1937 Ενώ μαίνεται ο ισπανικός Εμφύλιος, η γερμανική αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους άμαχους. «Κραυγές παιδιών, κραυγές γυναικών, κραυγές πουλιών», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, λίγο πριν καταγράψει στον ομώνυμο πίνακά του την καταστροφή της Γκουέρνικα, κληροδοτώντας στην αιωνιότητα τη μεγαλύτερη αγριότητα του πολέμου.

1944 Κηρύσσεται γενική απεργία σε Αθήνα και Πειραιά.

1945 Συλλαμβάνεται για προδοσία ο στρατάρχης Ερρίκος Πετέν, αρχηγός του καθεστώτος συνεργασίας Βισί στη Γαλλία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1946 Στη Σελίτσανη Αγιάς οι χωροφύλακες και οι μοναρχικοί κάνουν συλλήψεις και δολοφονούν 9 δημοκρατικούς. Οι κάτοικοι του χωριού αντιμετωπίζουν τους δολοφόνους με τη μαζική λαϊκή αυτοάμυνα και με τα ίδια μέσα. Σκοτώνουν 3 χωροφύλακες, τρέπουν σε φυγή τους υπόλοιπους και ελευθερώνουν τους συλληφθέντες.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές, με τις φυλές όλων των χρωμάτων για την ανάδειξη Εθνοσυνέλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ