Σάββατο 22 Απρίλη 2006 - Κυριακή 23 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι θεόπληκτοι θεομπαίχτες!

Ουφ! Επιτέλους! Επιτέλους αναστήθηκε ο «Κύριος» και θα γλιτώσουμε απ' όλους αυτούς τους «ευσεβείς», όλα αυτά τα ψεύτικα θρησκευόμενα παπαγαλάκια, που όλες ετούτες τις μέρες, από τα βαθιά χαράματα μέχρι τα βαθιά σκοτάδια, ιδιαίτερα τα βαθιά σκοτάδια, μας «ζάλισαν τον έρωτα»! Ποτέ πριν δε ματάδαν τα μάτια μου τόση ψευτιά μαζεμένη. Τόση υποκρισία σωρευμένη!

Για πρώτη φορά, εφέτος, στο «κόλπο» μπήκαν και ιατροδικαστές! Σοβαροί - σοβαροί και αυτοί, ωσάν να ήτανε όλα αλήθεια, μιλούσαν με λεπτομέρειες για την «πληγή», για το βάθος που είχαν τα αγκάθια στο κρανίο, για την αιμορραγία που προκάλεσε η λόγχη, για το θάνατο και την ανάσταση. Και έλεγες, «Θεέ» μου να μην πάθω τίποτα και χρειαστώ την επιστημονική γνώση τους. Αυτοί μπορεί να με βγάλουν βρικόλακα. Να δούνε τις πληγές μου από το αυτοκινητικό και να αποφανθούνε πως είναι σημάδια και τιμωρία της «Θείας Δίκης» για την αθεΐα μου!

Αφήστε, πια, εκείνο το ηλικιωμένο ξανθό αγόρι, ο τραγουδιστής της Μεγάλης Βδομάδας! Κόντρα φωτισμένος και φίλτρο μπροστά στο φακό για να χαθούν οι ρυτίδες. Τα πλούσια μαλλιά του ξασμένα. Η πράγματι καλή φωνή του με echo σε play back. Και δίπλα του πάντα ένας παπάς, για να πιστοποιεί την αγνότητά του. «Αι γενεαί πάσαι», και να το κλάμα! Και μαζί του να κλαίει και ο παρουσιαστής. Και η συμπαρουσιάστρια. Και οι εικονολήπτες. Και η μακιγιέζ! Ακόμα και ο Κακαουνάκης να ρουφάει τη μύτη του από τη συγκίνηση! Για τον Αυτιά δε γίνεται λόγος! Αυτός δε ζει χωρίς το «θείο δράμα». Η τραγωδία είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας του. Το ίδιο και του Παπαδάκη!

Και κάθεσαι εσύ ο φυσιολογικός άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζεις, πως ακόμα και ένας απλός άνθρωπος, ένας άνθρωπος με στοιχειώδεις γνώσεις, ξέρει τους ιστορικούς λόγους που έφεραν τις θρησκείες στο προσκήνιο της Ιστορίας, ξέρει ποιες «ανάγκες» γέννησαν τους «θεούς», και παρακολουθείς τα ...τεκταινόμενα με ανοιχτό το στόμα! Και αναρωτιέσαι: είναι, αλήθεια, βλάκες και ηλίθιοι ή θεωρούνε εμάς σαν τέτοιους; Γιατί, ακόμα και πιστός να είσαι, δε σου επιτρέπεται να παριστάνεις τον «αυτόπτη μάρτυρα». Να τα παίρνεις όλα δεδομένα! Να μιλάς για γεννήσεις από παρθένες, για αναλήψεις στους ουρανούς, για «γραφές» που εξηγούνε το μέλλον. Ολα έχουν όρια. Ακόμα και το ψέμα.

Στ' αλήθεια, ο Χαρδαβέλλας, ο κάθε Χαρδαβέλλας, δεν άκουσε τίποτα για τη Θεογονία; Για την καταγωγή των θεών; Δεν έπεσαν στα χέρια του τα περίφημα ποιήματα του Ησίοδου, έστω; Ολοι ετούτοι οι θεόπληκτοι της τηλεόρασης έχουν μείνει κολλημένοι στον Αναξαγόρα και τον Πλάτωνα; Στη «Σοφία» και στο «Δημιουργό» αντίστοιχα, που κυβερνάει τον κόσμο; Στην «πρώτη μηχανή», του Αριστοτέλη, στην «πράξη χωρίς ύλη», όπως έλεγε; Στην «τελειότητα στην οποία τείνουν όλα τα όντα»; Δε μεσολάβησε γι' αυτούς τόση γνώση και τόση επιστημονική εξήγηση, για τους λόγους και την ανάγκη που ο άνθρωπος οδηγήθηκε στη μεταφυσική; Δεν ξέρουν, τάχα μου, όλα αυτά τα φερέφωνα του σκοταδισμού ότι η θρησκευτική λατρεία και οι άλλοι θρησκευτικοί θεσμοί «αποτελούν γνώρισμα όλων των καθυστερημένων κοινωνιών, γεννιούνται και αναπτύσσονται κάτω από συνθήκες κοινωνικής καθυστέρησης»;

Είναι τυφλοί ή είναι ανοιχτομάτηδες που παριστάνουν τους τυφλούς; Κουτοπόνηροι αγιοκλέφτες; Δεν ξέρουν τάχα ότι οι άνθρωποι έζησαν για μεγάλη περίοδο χωρίς θεούς; Και θα ζήσουν για ακόμα μεγαλύτερη, στον αιώνα τον άπαντα, για την ακρίβεια, για να μιλήσουμε σύμφωνα και με την ορολογία των ημερών, χωρίς αυτούς; Δεν ξέρουν, τάχα, πως από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το φως, χάθηκε οριστικά το σκοτάδι, όσες προσπάθειες κι αν κάνουν οι σκοταδιστές;

Ολα τα ξέρουν, γι' αυτό μιλάνε σαν υστερικοί. Γι' αυτό μαλλιάζει η γλώσσα τους! Χωρίς θεούς και χωρίς ψέματα δεν έχουν λόγους ύπαρξης οι ίδιοι, γι' αυτό φωνάζουν! Ξέρουν πως η θρησκεία αποτελεί μια «πνευματική δύναμη καταπίεσης». Και γνωρίζουν πως φέρνοντας πρώτο πλάνο τις προλήψεις σπρώχνεις προς τα πίσω την επιστημονική αντίληψη για τον κόσμο. Και έτσι διατηρείς τα προνόμιά σου. Να λες ψευτιές και να αμείβεσαι, πλουσιοπάροχα μάλιστα, γι' αυτές!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόσος καιρός χρειάζεται;(2007-12-16 00:00:00.0)
Φινίτο με τα ψέματα...(2007-09-16 00:00:00.0)
Ο Θεός σας...(2000-10-08 00:00:00.0)
«Ο πειρασμός της μάχης»(2000-02-13 00:00:00.0)
Εγώ το Δυρράχιο θέλω!(1997-04-13 00:00:00.0)
Ποίηση για μεγάλους(1996-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ