Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είμαι με την Πορτογαλία...

Στις 24.6.1998 είχα γράψει στα «Διακριτικά» ότι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που γινόταν τότε, ήμουν με τη Βραζιλία. (Σύντροφος, φίλος και συνάδελφος στο «Ρ» - όνομα και μη χωριό - μου είχε απαντήσει την επομένη από την ίδια στήλη, δηλώνοντας διαφορετική ποδοσφαιρική προτίμηση κι επιχειρώντας, με τη χρησιμοποίηση «ιδεολογικοπολιτικών ακροβατισμών», να αντικρούσει τα επιχειρήματά μου, που εξηγούσαν γιατί ήμουν με τη Βραζιλία. Αλλά τι να περιμένεις από κάποιον αδαή περί τα ποδοσφαιρικά, που νομίζει ότι το να «κλοτσάς όπως όπως κι όπου λάχει το τόπι», σου δίνει το δικαίωμα να έχεις και άποψη επί του παγκοσμίου ποδοσφαίρου...)

Τώρα δηλώνω ότι, στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, είμαι με την Πορτογαλία. Οχι μόνο γιατί θεωρείται η «Βραζιλία της Ευρώπης», καθώς κι αυτή η ομάδα αναδεικνύει το προσωπικό ταλέντο των ποδοσφαιριστών της μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, στηριζόμενη στο «αυθόρμητο», στο «απρόβλεπτο» και στο «διαφορετικό», εν αντιθέσει με τη «στρατιωτική πειθαρχία», τον «ρομποτικό προγραμματισμό» και την «προβλέψιμη αποτελεσματικότητα» των ομάδων χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Οχι μόνο γιατί «παθαίνω» όταν βλέπω τις «ντρίπλες» του Φίγκο και «τη βρίσκω» με τον τρόπο που «σκοράρει» ο Νούνιο Γκόμες.

Είμαι με την Πορτογαλία γιατί είναι «μικρή» κι «ανίσχυρη» και τα βάζει στα ίσα με τους «μεγάλους» και «ισχυρούς», είναι εκ των προτέρων «αδικημένη» και αγωνίζεται στο «γήπεδο του αντιπάλου». Από μικρός είχα το «ελάττωμα» να είμαι με τους «μικρούς» κι «αδικημένους» κι εναντίον των «μεγάλων» και «ευνοημένων».

Υστερα, με την Πορτογαλία έχω και «ιδιαίτερη» σχέση. Θυμάμαι πάντα την «επανάσταση των γαριφάλων» και τα συναισθήματα που μου είχε προκαλέσει τότε - λίγο καιρό μετά την πτώση της χούντας στην Ελλάδα - όταν, 16χρονο παιδί, πρωτοάρχιζα να σκέφτομαι και να ενεργοποιούμαι πολιτικά. Βεβαίως η «επανάσταση των γαριφάλων» κατέρρευσε - πολύ πριν ανατραπούν τα σοσιαλιστικά καθεστώτα στην ΕΣΣΔ και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη - αλλά ποιος μπορεί να ξεχάσει την αφίσα με το μικρό παιδί να τοποθετεί ένα γαρίφαλο στην κάννη του όπλου;

Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν αυτά με το ποδόσφαιρο και την Εθνική Πορτογαλίας; Εχουν. Ακόμα και το γεγονός ότι ο Νούνιο Γκόμες δηλώνει φανατικός αναγνώστης του κομμουνιστή Πορτογάλου συγγραφέα Σαραμάγκου, έχει σημασία. Ακόμα και το γεγονός ότι ο Ρούι Κόστα «κρατάει την μπάλα στην κατοχή του» και δε βιάζεται να τη σπρώξει σε συμπαίκτη του για ν' αποφύγει την ευθύνη ενός λάθους, έχει σημασία. Ακόμα και το γεγονός ότι μετά από κάθε νίκη οι ποδοσφαιριστές της Πορτογαλίας πάνε και υποκλίνονται μπροστά στον θρυλικό Εουσέμπιο, αναγνωρίζοντας την αξία της παλαιότερης ποδοσφαιρικής γενιάς και υπόσχονται «άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες», έχει σημασία.

Ακούω, ήδη, τις αντιρρήσεις του αδαούς περί τα ποδοσφαιρικά, συντρόφου, φίλου και συναδέλφου μου στο «Ρ»: «Τι μας λες τώρα πάλι; Ολοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές της Πορτογαλίας αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες των ισχυρών χωρών της Ευρώπης και τα κονομάνε "χοντρά", αφού το ποδόσφαιρο στον καπιταλισμό είναι μεγάλη "μπίζνα". Ασε, λοιπόν, τους ρομαντισμούς κι έλα στην πραγματικότητα». Πόσο «δυστυχής» κι «ανυποψίαστος» μπορεί να είναι κάποιος που δε νιώθει τη χαρά μιας «ντρίπλας» και δεν αντιλαμβάνεται ότι αν δε νικούν οι «Πορτογαλίες» - έστω στο ποδόσφαιρο - δεν πρόκειται να ξαναδούμε σύντομα «επανάσταση των γαριφάλων»;


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη(2011-09-18 00:00:00.0)
Μαζική αντιιμπεριαλιστική λαϊκή διαδήλωση(2010-11-23 00:00:00.0)
Ρεχάγκελ ως το 2006(2003-11-14 00:00:00.0)
Ντενίλσον...(2002-06-05 00:00:00.0)
Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων 25 χρόνων!(2000-06-21 00:00:00.0)
Τα "τρένα" σφύριζαν μονότονα(1998-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ