Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχονται οι προπομποί της Ράις

Γεμίζει από σήμερα με Αμερικανούς πράκτορες η Αθήνα, με αποστολή να δημιουργήσουν «συνθήκες ασφάλειας» για την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ

Τα πρώτα διαπιστευτήρια στην Κοντολίζα Ράις δίνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται να θέσει το κράτος στις υπηρεσίες των προπομπών της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί για μερικές ώρες στην Αθήνα την Πέμπτη μετά το Πάσχα, στις 27 του μηνός.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι προπομποί της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών θα αρχίσουν να φτάνουν από σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να αναλάβουν την «ασφαλή» της διαμονή. Πρόκειται για ομάδες πρακτόρων που ουσιαστικά υποκαθιστούν τις αρχές της χώρας, αναλαμβάνοντας απολύτως το έργο της ασφάλειας για την άφιξη, μετακίνηση, διαμονή και αναχώρηση της Ράις.

Η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει η Ράις με την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει γίνει γνωστή. Ομως, όπως σημειώνουν πηγές από το ελληνικό ΥΠΕΞ, τα ελληνοαμερικανικά είναι ζητήματα «λυμένα» πρόσφατα, αφού δεν έχει κλείσει μήνας από τότε που η Αμερικανίδα υπουργός ζήτησε εσπευσμένα να δει την Ντόρα Μπακογιάννη και η Ελληνίδα υπουργός έσπευσε άρον άρον στην Ουάσιγκτον. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αυτό που αυτή τη στιγμή ζητούν οι Αμερικανοί από την Αθήνα, αλλά και από τους υπόλοιπους συμμάχους τους, είναι απόλυτη ευθυγράμμιση με την πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στο θέμα του Ιράν. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως αυτήν την περίοδο η Ελλάδα κατέχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος και ως εκ τούτου αποκτά κάποια βαρύτητα η στάση που θα εκφράσει στο θέμα του Ιράν.

Η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα εντάσσεται στο «πακέτο» επισκέψεων που έχει προγραμματίσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ράις θα βρεθεί στην περιοχή για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 27-28 του Απρίλη. Με αφορμή αυτή την παρουσία στην περιοχή η Αμερικανίδα υπουργός έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Τουρκία, σε μια περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δε βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο. Προκειμένου, λοιπόν, να επιδειχτεί μια ισορροπία η Ράις θα περάσει και για μερικές ώρες από την Ελλάδα.

Την ημερομηνία της επίσκεψης επιβεβαίωσε χτες η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνομιλία της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ράις έρχεται «την Πέμπτη μετά το Πάσχα», και υποστήριξε πως το πρόγραμμά της δεν έχει κανονιστεί ακόμα, λόγω της διαφοράς ώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, ανέφερε πως η πρόσκληση προς την Κ. Ράις διατυπώθηκε δημοσίως στην Ουάσιγκτον από την Ελληνίδα ομόλογό της και έγινε αποδεκτή. Μιλώντας για το πρόγραμμα της επίσκεψης ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτό μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, τους οποίους μόνο η Ουάσιγκτον μπορεί να γνωρίζει.

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις που έχουν προαναγγελθεί με αφορμή αυτή την επίσκεψη, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι μια ώριμη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Δημοκρατία, όπου υπάρχει απόλυτη ελευθερία της έκφρασης», προσθέτοντας, παράλληλα, πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ